Konkursi i tenderi mimo pravila stara boljka institucija BiH

31.07.2018. 12:05 / Izvor: Glas Srpske
Konkursi i tenderi mimo pravila stara boljka institucija BiH

Netransparentno zapošljavanje službenika, nepoštovanje propisa prilikom javnih nabavki samo su neki od propusta koje su ponovo otkrili revizor.

Netransparentno zapošljavanje službenika, sporna upotreba službenih vozila i nepoštovanje propisa prilikom javnih nabavki samo su neki od propusta koje su ponovo otkrili revizori češljajući prošlogodišnje poslovne knjige institucija na nivou BiH.

Kancelarija za reviziju institucija BiH objelodanila je juče najnovije izvještaje o finansijskoj reviziji institucija na tom nivou vlasti iz kojih je vidljivo da nadležni na mnogim adresama nisu napravili značajnije iskorake od posljednje kontrole.

Negativno mišljenje ni ove godine nije dobila nijedna od institucija, ali je četiri samo korak dijelio od toga, te su na kraju zaradile mišljenje sa rezervom uz skretanje pažnje.

Na toj listi kao i prošle godine nalaze se Ministarstvo inostranih poslova i Ministarstvo odbrane BiH, a ove godine društvo im prave i Ministarstvo civilnih poslova i Institut za akreditovanje BiH.

Oni su lani potrošili gotovo 340 miliona maraka iz budžeta, odnosno oko trećinu ukupno potrošenog novca za rad svih 75 institucija na nivou BiH.

Revizori su upozorili da je novi ciklus provjere pokazao gotovo iste zamjerke koje su ranije podvlačili čelnicima institucija. Na listi podebljanih zamjerki su nesprovođenje popisa imovine na sveobuhvatan i sistemski način, te propusti prilikom zapošljavanja i popunjavanja slobodnih mjesta.

"Evidentne su slabosti u sistemima unutrašnjih kontrola i nepoštovanje temeljnih načela Zakona o javnim nabavama jer su navođene tehničke karakteristike kojima se favorizuje jedan ponuđač te traženi zahtjevi koje mogu ispuniti samo  određeni dobavljači", kazali su u Kancelariji za reviziju.

Nadležnima je skrenuta pažnja i na neriješena pitanja mandata rukovodilaca te članova odbora, kao i na nedovoljno jasna pravila prilikom korišćenja službenih vozila, što sve skupa generiše nenamjensko trošenje javnih sredstava.

"Poseban problem je vidljiv na stavkama gdje je tanka nit između privatne i javne upotrebe novca, odnosno korišćenje služenih automobila, reprezentacije i telefona", ocijenili su revizori.

Član Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH Dragutin Rodić kaže da bolje rezultate nije ni očekivao, iako postoje jasne smjernice kako treba da se radi. Rodić je naglasio da ga posebno zabrinjava to što se iste greške mahom ponavljaju na istim adresama.

"Ministarstvo inostranih poslova BiH, na primjer, dobilo je sličan izvještaj kao za 2016. godinu, iako su u međuvremenu javno saslušani čelnici i jasno im je ukazan put kojim bi trebalo da idu. Nezadovoljan sam generalno onim što se ne realizuje, a može se", rekao je Rodić koji smatra da treba da se podigne odgovornost i da se sankcionišu oni koji ne igraju prema pravilima.

Predsjedništvo

Predsjedništvo BiH je lani potrošilo 368.771 maraka za upotrebu službenih vozila, od čega je 239.795 KM otišlo za nabavku četiri automobila. U voznom parku imali su 36 vozila, a za potrebe kabineta tri člana Predsjedništva   korišćena su 24 vozila. Predsjedništvo je donijelo Pravilnik o korišćenju službenih vozila koji definiše da pravo na stalno korišćenje vozila imaju članovi Predsjedništva, šefovi kabineta i generalni sekretar.

Zamjerke revizora u institucijama sa najlošijom ocjenom (Mišljenje sa rezervom uz skretanje pažnje)

Ministarstvo inostranih poslova BiH

* zapošljavanje službenika mimo zakona

* neusklađenost internih akata sa zakonima

* nepostojanje planskog pristupa pri

   realizaciji putnih troškova u inostranstvu

* stalni angažman osoba na osnovu ugovora o djelu

* nedostaci i slabosti u postupcima javnih nabavki

Ministarstvo odbrane BiH

* nepokretna perspektivna vojna

imovina nije procijenjena ni evidentirana

* slabosti i nedostaci kod javnih nabavki

* potencijalne obaveze u vezi sa sudskim sporovima

Ministarstvo civilnih poslova BiH

* pri zapošljavanju službenika nije poštovan zakon

* nedostaci i slabosti u postupcima javnih nabavki

Institut za akreditovanje BiH

* nije dokumentovan saldo potraživanja za isporučene usluge i robe niti su popisana prilikom godišnjeg popisa

* sistem unutrašnjih kontrola nije odgovarajući

* nije usaglašen pravilnik o unutrašnjoj organizaciji 

Najčešće greške čelnika institucija na nivou BiH

* netransparentno zapošljavanje

   državnih službenika

* nepoštovanje Zakona o javnim nabavkama

* sporost u realizaciji višegodišnjih kapitalnih ulaganja

* neriješena pitanja mandata rukovodilaca i članova odbora

* nejasna pravila kod upotrebe službenih vozila

* visoki izdaci za sudske sporove

* slabosti i nedostaci u IT sistemu

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti