Vlada FBiH pomaže Naftne terminale u Pločama sa dva miliona KM

22.09.2018. 09:22 / Izvor: Akta.ba
Vlada FBiH pomaže Naftne terminale u Pločama sa dva miliona KM

Ova odluka je donesena nakon sastanka s premijerom FBiH, federalnom ministricom financija, federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije FBiH i Skupštinom NTF-a d.o.o. Ploče.

Vlada Federacije BiH je, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, donijela dvije odluke o odobravanju izdvajanja sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH deponovanih na transakcijskom računu posebnog fonda Razvojne banke FBiH otvorenog kod Centralne banke BiH. Sredstva su namijenjena za projekte iz oblasti zdravstva i obrazovanja na području Federacije BiH.

Vlada je, također u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, donijela odluke da iz istog fonda bude uzdvojeno 300.000 KM privrednom društvu iz oblasti namjenske industrije PS Vitezit d.o.o. Vitez, s ciljem omogućavanja nabavke sirovina i repromaterijala za proizvodnju i održavanje kontinuiteta proizvodnje

Naftnim terminalima Federacije d.o.o. Ploče za sanaciju šteta nastalih usljed havarije brodo-priveza odobreno je 2.015.368,96 KM, a ova sredstva će, ujedno, biti iskorištena za povećanje kapitala u Naftnim terminalima Federacije. Ova odluka je donesena nakon sastanka s premijerom FBiH, federalnom ministricom financija, federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije FBiH i Skupštinom NTF-a d.o.o. Ploče 5.9.2018. godine u Pločama, te zahtjeva NTF-a d.o.o. od 11.9.2018. godine). Osim sanacije štete, ova finansijska pomoć bit će iskorištena i za sanaciju infrastrukture Terminala, kako bi što prije mogli početi s radom i, tako, normalizirati stanje i opskrbu tržišta FBiH naftnim derivatima.

Federalna vlada je Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke odobri izdvajanje 50.000 KM iz tekuće rezerve za podršku radu Međureligijskog vijeća BiH.

Iz tekuće rezerve je odobreno Federalnom ministarstvu zdravstva 260.000 KM za realizaciju projekta NeurNet s ciljem poboljšanja zdravstvenih usluga za pacijente sa uznapredovalom fazom Parkinsove bolesti.

 

  

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti