Srednjoškolskom obrazovanju u BiH trebaju korijenite reforme

25.09.2018. 16:11 / Izvor: Akta.ba
Srednjoškolskom obrazovanju u BiH trebaju korijenite reforme

Ezrema Boškailo, predstavnica stručno teorijske nastave svih stručnih škola u KS je kazala kako od privrede zavisi reforma obrazovanja.

Srednjoškolskom obrazovanju u BiH trebaju korijenite reforme, istaknuto je danas u Sarajevu na Međunarodnoj poslovnoj konferenciji Kantona Sarajevo u okviru panela "Saradnja obrazovanja i privrede kao pokretač ekonomskog razvoja".

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović govoreći u okviru ovog panela je rekao kako je urađeno jako puno reforma u obrazovnom sistemu KS.

"Ove godine pilotiramo dio modula dualnog obrazovanja. Donesene su smjernice za dualno obrazovanje i pripremljen je zakon o dualnomo obrazovanju", kazao je ministar Kazazović.

Amila Pilav -Velić sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu je rekla kako veliki problem imamo sa nedovoljnim na jedne strane i sa druge strane prekomjernim obrazovanjem.

Pojasnila je kako je jedan od načina za prevazilaženje ovog problema digitalna transformacija. Putem nje uz jako malo troškove, navodi možemo poboljšati komunikaciju između poslovnog sektora i obrazovnog sistema.

Smatra kako trebamo proaktivniju ulogu poslovnog sektora, koji će tačno imati artikulisane zahtjeve šta je to što on treba, koje su to vještine i znanja.

Ezrema Boškailo, predstavnica stručno teorijske nastave svih stručnih škola u KS je kazala kako od privrede zavisi reforma obrazovanja, koju smo počeli i koja se odnosi na dualno obrazovanje.

"Bez jake privrede nema dualnog obrazovanja", kazala je Boškailo.

Smatra da je potrebno da Privredna komora da input koja su to zanimanja koja su deficitarna, koja su potrebna tržištu rada.

"Srednjoškolski sistem u BiH može donekle zadovoljiti potrebe tržišta rada, međutim potrebna su usaglašavanja privrednih subjekata", dodala je Boškailo.

O saradnji između obrazovanja i privrednog sektora govorila je Admira Isaković iz kompanije dm drogerie market, koja je kazala kako oni kroz razne radinice nadopunjuju standardnu nastavu u školama.

Nakon završetka panela u okviru konferencije održani su bileteralni razgovori koji su ujedno bili i fokus današnjeg dana.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti