U BiH danas Opći izbori, bira se 518 nositelja mandata

07.10.2018. 11:09 / Izvor: Fena
U BiH danas Opći izbori, bira se 518 nositelja mandata

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju Opći parlamentarni izbori na kojima će građani upisani u Centralni izborni spisak, njih 3.352.933, glasati i birati 518 nositelja mandata.

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju Opći parlamentarni izbori na kojima će građani upisani u Centralni izborni spisak, njih 3.352.933, glasati i birati 518 nositelja mandata.

Broj redovnih birača je 3.254.767, broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju u odsustvu je 8.306, broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju lično je 12.046, broj birača koji glasaju putem pošte je 76.729 i broj birača koji glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH je 1.085.

Biraju se tri člana Predsjedništva BiH, poslanici za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (42), Predstavnički dom Federalnog parlamenta (98) te Narodnu skupštinu RS-a (83), predsjednik i dva potpredsjednika RS-a te zastupnici u 10 kantonalnih skupština.

Na glasačkim listićima naći će se ukupno 128 politička subjekta, od toga 58 političkih stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata od čega je više od 20 za predsjednika odnosno potpredsjednika RS-a. Na 804 kandidatske liste je 7.497 kandidata za te nivoe vlasti odnosno gotovo 15 puta više od mandata koji će biti izabrani.

Ovjerene su i 73 kandidatske liste za dodjelu kompenzacijskih mandata sa ukupno 842 kandidata za Predstavnički dom PSBiH, Predstavnički dom Federalnog parlamenta i Narodnu skupštinu Republike Srspke.

U odnosu na zadnje Opće izbore održane 2014. godine broj je veći za 30 političkih subjekata, jer smo na izborima 2014. godine imali 98 političkih subjekata od čega 50 političkih stranaka, 24 koalicije i 24 nezavisna kandidata.

U Bosni i Hercegovini formirana su 5.794 biračka mjesta (neka biračka mjesta su pridružena) i 314 mobilnih timova. Redovnih biračkih mjesta je 5.380, biračkih mjesta za glasanje u odsustvu je 128, biračkih mjesta za lično glasanje je 141, a broj biračkih mjesta za glasanje na nepotvrđenim listićima je 145.

Deset biračkih mjesta je formirano u inostranstvu. Po jedno biračko mjesto danas će biti otvoreno u ambasadama BiH u Kamberi, Beču, Berlinu, Oslu i Beogradu te u generalnim konzulatima BiH u Chicagu, Minhenu, Štutgartu i Frankfurtu te u Počasnom konzulatu u Gracu.

Preporučenom poštom Centralna izborna komisija (CIK) poslala je oko 77.000 paketa s glasačkim listićima, od čega polovina u Srbiju i Hrvatsku, ali 47.000 se vratilo od čega 6.000 nije ni uručeno, što znači da se 41.000 glasača već izjasnila za ovogodišnje izbore.

Izbore će posmatrati oko 6.500 međunarodnih i lokalnih posmatrača kako ne bi došlo do zloupotreba izbornog procesa, a općinske/gradske izborne komisije, njih 142, akreditirale su oko 60.000 posmatrača političkih subjekata.

Iz CIK-a su pozvali birače da provjere lokaciju svog biračkog mjesta. To mogu učiniti na web stranici CIK-a ili putem slanja SMS poruke na broj 091 12 12 12, a sve to važno je učiniti zbog prijavljenih zloupotreba jer se više od 600 osoba prijavilo da su odjavljeni sa svog biračkog mjesta i prijavljeni da glasaju putem pošte.

- Sve prijave dostavljene su tužilaštvima i oni će iz svoje nadležnosti preduzeti radnje te očekujemo njihov angažman i na dan izbora ako bude potrebno - kazao je ranije predsjednik CIK-a Branko Petrić.

Uz pokazivanje jednog od važećih bh. identifikacijskog dokumenata (lična karta, vozačka dozvola ili pasoš) na biračkom mjestu birač dobija kombinaciju glasačkih listića koja mu pripada po zakonu, a tajnost glasanja je osigurana.

Prva pres-konferencija Centralne izborne komisije BiH nakon zatvaranja biračkih mjesta zakazana je za 21 sat, ali CIK je najavio da će prve preliminarne, nezvanične i nepotpune rezultate objaviti u ponoć.

Prema planu brojanja prvo se broje rezultati za članove Predsjedništva BiH, zatim za Predstavnički dom PSBiH, potom za entitetske parlamente i predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske i na kraju za kantonalne skupštine.

Ovogodišnji izbori koštat će 8,5 miliona KM, od čega će oko 4,7 miliona KM biti utrošeno za naknade članovima biračkih odbora, oko 1,2 miliona KM za štampanje, pakiranje i distribuciju glasačkog materijala te oko 650.000 KM za poštanske usluge slanja listića glasačima koji glasaju putem pošte.

Ove sedmice članovi CIK-a izrazili su nadu da će izbori proći bez problema uz poštovanje pravila ponašanja u skladu s ulogom koju svi imaju u izbornom procesu.

Predsjednik Petrić je pozvao birače da iskoriste svoje građansko pravo jer će biti onako kako odluče upravo glasači, smatrajući da je to pravo najdemokratičnije pravo u državi.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić istaknula je da će se danas vidjeti da li je BiH imala praznik demokratije, ali je CIK učinio velike napore da svim biračima osigura izlazak na izbore i omogući da iskoriste pravo glasa.

Ocijenila je da je priča o manipulacijama preuveličana, dodajući da je CIK napravio sistem da se biračima uime kojih je neko glasao putem pošte omogući da ostvare svoje biračko pravo u državi.

- Tako da birači neće biti uskraćeni zbog čega je važno da pravo koje imaju u BiH jednom u dvije godine iskoriste. Jednom u dvije godine birače neko nešto pita, a izbori su pravi trenutak da daju svoj glas. Očekujem praznik demokratije i bilo bi razočarenje da tako ne bude - zaključila je Hadžiabdić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti