Izborni ciklusi koji skoro nikad ne prestaju koče investicije u BiH

11.10.2018. 14:14 / Izvor: Akta.ba
Izborni ciklusi koji skoro nikad ne prestaju koče investicije u BiH

Stalno imamo smjene vlasti, jedni dolaze drugi odlaze i mnogo se vremena troši na politiku, pri tome zanemarujući interese građana.

U BiH investicioni procesi teku sporo. Na početak ili završetak projekata poput proširenja izgradnje Koriora Vc, izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, proširenja Zračne luke Mostar, izgradnje Igmanske žičare, te mnogih drugih se čeka godinama, iako smo svjedoci da su svi ovi projekti vrlo pompezno najavljivani  posebno u vrijeme predizbornih kampanja. Ovo je bio slučaj i sa nedavno završenim izborima, kada je potpisan Sporazum za izgradnju tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica ili prošlim (općinskim) kada je položen kamen temeljac za izgradnju najvećeg turističkog grada Buroj Ozone vrijednog četiri milijarde KM.

KOMPLESAN POLITIČKI SISTEM

U Agenciji za unapređenje stranih investicija u BiH za poslovni portal Akta.ba kažu kako odluku o realizaciji projekata od strateškog značaja odobravaju parlamenti i vlade i to su uglavnom projekti koji se jako sporo realiziraju.

"Ovdje dolazi na vidjelo sva kompleksnost funkcioniranja i zakonodavnog i političkog sistema u BiH. Svjedoci smo bili do sada bezbroj puta u kojoj  mjeri je uglavnom teško doći do dogovora u vladama ili parlamentima po ovom pitanju iz različitih razloga, počev od nepoznavanja i nerazumijevanja značaja spomenutih projekata za razvoj zemlje, različitog tumačenja potreba za pokretanjem projekata preko neznanja i različitih političkih interesa", kažu u FIPA-e, dodajući kako je spektakularno najavljivana i realizacija projekta HE Vranduk i VE Podveležje, međutim i ti projekti nažalost tapkaju u mjestu.

Kočnica investicijama u BiH je i izborni ciklus, koji se odvija svake dvije godine, što bi značilo da izborne kampanje skoro nikad ne prestaju. Stalno imamo smjene vlasti, jedni dolaze drugi odlaze i mnogo se vremena troši na politiku, pri tome zanemarujući interese građana.

"Fokus se stavlja na to kako pridobiti glasače, a ne na to kako realizirati projekat. Mnogo se vremena gubi na bespotrebne stvari u BiH, kao da politički predstavnici nisu svjesni činjenice da je vrijeme novac, a da BiH zaostaje ne samo za EU, nego i za najbližim susjedima", navode iz FIPA.

Pojašnjavaju, kako svaki put u izbornoj godini zbog uzavrele političke kampanje, imaju ista pitanja stranih investitora. Oni pitaju šta će biti s njihovim investicijama, da li se može desiti da one budu ugrožene i da li je sigurno investirati u BiH?

"Mi pokušavamo uvjeriti investitore da je ulaganje u BiH sigurno i da se ne trebaju plašiti, da su kampanje prolaznog karaktera", podcrtavaju iz FIPA-e.

KOMPLEKSNA ZAKONSKA REGULATIVA

Kao glavne razloge čekanja na realizaciju projekta navode neefikasnosti nadležnih vlasti, nemogućnosti postizanja političkog dogovora i kompleksne zakonske regulative.

"Imali smo slučajeve gdje jedna vlada donese odluku o realizaciji projekta, a druga ga poništi. Potroše se četiri godine, a da projekat nije ni krenuo s mrtve tačke."

Govoreći o investicionom sistemu u BiH navode, kako je tu mnogo stvari koje nedostaju. Jedna od njih je kažu nepostojanje jedinstvenog pristupa u privlačenju stranih investicija u BiH, jer svi zasebno pokušavaju privući strane investicije, djelujući individualno.

"Bez zajedničkog djelovanja, neće biti većih investicija", smatraju u Agenciji za unapređenje stranih investicija. 

Budućnost investiranja u BiH se može očekivati svjetlijom kako se budemo približavali ulasku u NATO i EU.

"Ulaskom u NATO poslala bi se poruka da je BiH stabilna zemlja za investiranje, jer je stabilnost preduvjet za strane investicije, i sigurno bi zabilježili porast stranih ulaganja. Trnovit je put do Sjevernoatlantske alijanse i Europske unije, ali mi nemamo alternative.  Dodatno, naša budućnost će biti svjetlija u kontekstu investicija ukoliko uspijemo stabilizirati političku situaciju u zemlji, i okrenuti se ka zajedničkom cilju i opredjeljenju, a to je više radnih mjesta za naše građane i bolji životni standard građana", kažu u FIPA-e, naglašavajući kako su jačanje ekonomske diplomatije i medijska promocija zemlje prijeko potrebni na putu privlačenja investicija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti