Povoljniji uslovi za investitore​ u Foči

16.10.2018. 15:44 / Izvor: SRNA
Povoljniji uslovi za investitore​ u Foči

Projektom poboljšanja lokalnog okruženja za investiranje, opština Foča je dobila elektronski registar i investicioni profil.

Projektom poboljšanja lokalnog okruženja za investiranje, opština Foča je dobila elektronski registar i investicioni profil, a administrativne procedure su pojednostavljene i ubrzane i smanjeni su njihovi troškovi.

Rezultati projekta, koji je uradila Međunarodna finansijska korporacija IFC, kao član grupacije Svjetske banke, predstavljeni su danas opštinskoj administraciji, privrednicima i javnim ustanovama.

Elektronski registar omogućava da građani i privrednici na jednom mjestu jednostavno i brzo dobiju potpunu informaciju o tome gdje i kako treba da podnesu određeni zahtjev, koju dokumentaciju da prilože, te koliko će postupak koštati i u kojem roku će biti riješen, dok su u investicionom profilu detaljno analizirane sve mogućnosti za ulaganja.

Pojednostavljen je 61 administrativni postupak u direktnoj vezi sa pokretanjem i obavljanjem privredne aktivnosti, prosječno vrijeme za rješavanje predmeta skraćeno je za 42 odsto, a snižena je i vrijednost taksi i naknada u takvim postupcima.

"Za dobijanje građevinske dozvole, prije ove reforme, bilo je potrebno da građanin ode na 11 adresa i pribavi 21 dokument, a nakon sprovođenja reforme, građanin odlazi na pet adresa i pribavlja 11 dokumenata", kaže koordinator projekta ispred opštine Foča Igor Ćurčić.

On je dodao da su investitori u prvoj godini pokretanja biznisa oslobođeni plaćanja komunalne takse za isticanje firme, kao i da su, gdje je bilo mogućnosti, smanjeni i ostali troškovi.

Investicioni profil sadrži podatke o prirodnim potencijalima opštine Foče- šumskom bogatstvu, hidroenergetskom potencijalu, rudniku mrkog uglja u Miljevini, mineralnim sirovinama na Čelebićima, obradivim površinama, prirodnim rezervatima i mogućnostima za razvoj poljoprivrede i turizma.

Načelnik opštine Radisav Mašić kaže da će svi budući investitori preko Svjetske banke i drugih portala moći da se upoznaju o potencijalima i prednostima koje Foča nudi.

"U oblasti turizma je već krenula značajna investicija, a u oblasti poljoprivrede realizujemo projekat na području Mjesne zajednice Kozja Luka. Očekujemo da će investicione aktivnosti krenuti još brže, jer na području Čelebića u narednoj godini očekujemo početak realizacije velikog projekta otvaranja rudnika olova i cinka", rekao je Mašić.

Sa 67.000 hektara šume, Foča nudi poslovne mogućnosti u modernizaciji procesa proizvodnje drveta, a zdrava životna sredina, obradivo zemljište i raznolikost pejzaža sa Nacionalnim parkom "Sutjeska" i kanjonom Tare, uz pojednostavljivanje procedura za ulaganje, trebalo bi da privuku investicije u oblastima poljoprivrede i turizma.

Takođe, rijeka Drina je najveći hidropotencijal za korišćenje vode u energetici na Balkanu, koji je u velikoj mjeri neiskorišćen, navodi se u investicionom profilu opštine Foča.

Detaljno su prikazane i konkretne lokacije za investiranje-industrijske zone na Livadama, Brodu i Baljevom Polju, kao i vidovi podrške koje investitor može očekivati pri realizaciji investicije.

Opština Foča je u ovaj projekt ušla u decembru prošle godine i jedna je od 12 opština u BiH u kojima su na ovaj način pojednostavljene propcedure i stvoreni bilji uslovi za investitiore.

Projekat je finansirala Vlada Velike Britanije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti