Stala proizvodnja u fabrici kreveta Napco beds factory iz Petrova

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Stala proizvodnja u fabrici kreveta Napco beds factory iz Petrova

Kakva je sudbina radnika u fabrici kreveta "Napco beds factory" u Petrovu biće jasnije sljedeće sedmice.

17.10.2018. 13:04 Izvor: / Nezavisne novine

Kakva je sudbina radnika u fabrici kreveta "Napco beds factory" u Petrovu biće jasnije sljedeće sedmice, kada bi iz Holandije trebalo da se vrati njen vlasnik Denis Kornelisen, jer je druga smjena prestala s radom još početkom septembra, a nešto kasnije stala i proizvodnja.

Dok se vlasnik ne vrati iz Holandije niko nije ovlašten da medijima daje izjave, pojasnila nam je jedna žena (najvjerovatnije zaposlena u administraciji), koja se javila na telefon ovog preduzeća.

"Radnicima koji su bili primljeni na određeno vrijeme nije produžen ugovor. Nije tačna informacija da je oko 400 radnika dobilo otkaz. Radnici koji su primljeni na neodređeno i dalje rade", rekla nam je ta ženska osoba u telefonskom razgovoru.

Inače, fabrika zapošljava najviše radnika u Petrovu i svojevremeno je bila najveći izvoznik.

Jedan radnik s kojim smo razgovarali ispričao nam je da je druga smjena prestala s radom prošlog mjeseca, a da je nešto kasnije stala i proizvodnja.

"Ostali su samo zaposleni u kancelarijama, na administrativnim poslovima. Poslodavci nisu dali nikakvo objašnjenje da li smo dobili otkaz ili smo na čekanju. Nismo dobili radne knjižice, ali jedan od šefova mi je rekao da bi za 15 dana neko drugi možda mogao da nas preuzme i tome se nadamo. Međutim, ako nas neko i preuzme, ne znamo da li će biti posla za sve, stotine ljudi tu radi", kazao je radnik, koji je insistirao na anonimnosti.

U strahu za svoja radna mjesta, mještani Petrova zaposleni u fabrici s kojima smo razgovarali nisu željeli da javno govore o stanju u preduzeću, ali su, kažu, čuli da je sestrinska firma "Napco beds factory" u Holandiji bankrotirala i da je zbog toga navodno neizvjestan opstanak firme u kojoj oni rade od 2014. godine.

"Priča se da od njega firmu treba neko da otkupi i da je zato otišao u Holandiju", navodi jedan radnik.

To nam je donekle potvrdio i Ozren Petković, načelnik opštine Petrovo, koji kaže da nema sve informacije.

"Kornelisen se bori da nastavi proizvodnju. Prema informacijama koje imam, on čeka investitora iz Švedske da bi nastavio rad. Znam da je prije četiri sedmice stala proizvodnja", rekao je u telefonskom razgovoru za "Nezavisne" Petković te dodao da fabrika zapošljava ukupno 360 radnika, a da ugovor nije produžen s njih 100.

Prvu fabriku kreveta Kornelisen je u Petrovu otvorio 2011. godine i zapošljavao je 15 radnika, da bi tri godine kasnije, tokom otvaranja novog pogona, najavio da će postati najveća fabrika boks spring kreveta u svijetu.

Kreveti iz Petrova odlazili su na tržište Holandije, Njemačke i Austrije.

Iako se "Napco beds factory" sada bori za opstanak, samo prije godinu i po fabrika je tragala za novim radnicima, pa je tako u aprilu 2017. na portalu Privredne komore RS objavljen oglas za prijem novih radnika.

Za radnicima je tragano i u Tuzlanskom kantonu, pa je tako tamošnja Služba za zapošljavanje u novembru prošle godine objavila oglas u kojem se traži 50 radnika za rad u proizvodnji kreveta.

Mnogi od doskorašnjih radnika sada su u potrazi za novim poslom, neki su se već i snašli, jer na ovom području industrije skoro da i nema.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti