Živinari se spremaju za tržište EU

19.10.2018. 12:13 / Izvor: Oslobođenje
Živinari se spremaju za tržište EU

Živinari u Republici Srpskoj suočavaju se sa brojnim izazovima, ali vjeruju u opstanak jer raspolažu velikim potencijalom.

Živinari u Republici Srpskoj suočavaju se sa brojnim izazovima, ali vjeruju u opstanak jer raspolažu velikim potencijalom. Izvoze u Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, a sada vrijedno rade i na pripremama za otvaranje tržišta Evropske unije.

Proizvodnja

Nebojša Rakić, direktor Zajednice živinara RS-a, kaže kako živinarska proizvodnja ima ogromne komparativne prednosti zbog najmanje konverzije hrane i najmanje potrošnje vode.

"Ukupan trend je povećanje proizvodnje i konzumacije pilećeg mesa i konzumnih jaja. Tu vidimo šansu. Pokrenuli smo Zajednicu živinara 1998. godine sa sjedištem u Srpcu, a naše udruženje okuplja 20 preduzeća čija je primarna djelatnost u živinarstvu, te ukupna vrijednost proizvodnje prelazi 220 miliona KM godišnje. Naravno, nije to cijeli sektor, ali mi nastojimo da budemo otvoreni, sve proizvođače jednako poštujemo", kaže Rakić.

Da bi živinarska proizvodnja opstala i dalje se razvijala prvenstveno je potrebna bolja zaštita domaće proizvodnje sa nivoa BiH, od prekomjernog uvoza, neadekvatnih međunarodnih sporazuma i nelojalne konkurencije. Sa entitetskog nivoa, kaže, potrebne su veće stimulacije u proizvodnji.

Nameti

"Smatram da je potrebno rasterećenje privrede putem smanjena poreza i doprinosa i posebno enormnog broja parafiskalnih nameta. Potrebna je adekvatna inspekcijska kontrola. Smanjenje korupcije je veoma bitan faktor za proizvodnju. Na kraju, moramo raditi na obrazovanju i zapošljavanju mladih i sposobnih kadrova u proizvodnji i upravi", poručuje Rakić.

Zajednica živinara RS-a ostvaruje dobru saradnju sa USAID/Sweden FARMA II Projektom u ovom sektoru, a izuzetno je važno da međunarodni projekti budu prisutni kroz podršku proizvođačima, ali i na polju umrežavanja kompanija u sektoru živinarstva.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti