Vizionari iz Livna proizvode organsko bilje i žitarice

31.03.2021. 11:45 / Izvor: Akta.ba
Vizionari iz Livna proizvode organsko bilje i žitarice

Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je Zadrugu "Aroma Organica" iz Livna u razvoju 16 novih proizvoda, uključujući tri vrste organskog brašna, sušenu lavandu i jastuke od spelte.

Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je Zadrugu "Aroma Organica" iz Livna u razvoju 16 novih proizvoda, uključujući tri vrste organskog brašna, sušenu lavandu i jastuke od spelte.

Kako kaže član Zadruge Aroma Organica Denis Jandić, Livanjsko polje površine 405 kilometara kvadratnih najveće je krško polje u Evropi, ali se jedva koristi za uzgoj žitarica ili bilo kojih drugih usjeva.

"Jedan od osnovnih razloga iz kojeg smo još 2015. godine uspostavili poljoprivrednu zadrugu bio je da počnemo obrađivati zemljište i to na ekološki održiv način", kaže on.

Jandić, zajedno sa još četvoricom entuzijasta, osnovao je Zadrugu Aroma Organica u Livnu od nule. Jedan od njih je imao 1,5 hektara zemlje, a ostalo je bila čista vizija.

"Sve što imamo u Livnu su zemlja, zrak, i voda i željeli smo od toga nešto napraviti", nastavlja Jandić. 

Neki od njegovih partnera imali su iskustvo iz nevladinog sektora i zbog toga su se, kaže, okrenuli ekološki održivoj i organskoj proizvodnji, naravno uz odabir ekonomsko isplativih usjeva.

"Znali smo da se ne možemo boriti na tržištu pšenice, ali proizvodnja organske heljde, prosa i spelta je imala smisla i to smo i uradili", objašnjava Denis Jandić. 

Nakon uspostavljanja zadruge, zakupili su 21 hektar opštinskog zemljišta na deset godina i proizvodnja je počela. Paralelno uz žitarice, počeli su eksperimentisati i sa uzgojem aromatičnog bilja, uključujući korijander, anis i čičak.

Iako je osnovni Aroma Organica tim, pored Denisa, koji je IT stručnjak, uključivao ekonomistu, agronoma, veterinara i čovjeka iz prodaje - svi sada također obrađuju zemlju - njihov poslovni plan nije bio savršen. 

Bez opreme za preradu žitarica i bilja nisu mogli sušiti i skladištiti proizvode, te su ih morali prodavati kao svježe poluproizvode po niskim cijenama.

"Prodaja svježih žitarica teško da je pokrivala troškove organske proizvodnje, pa smo morali početi proizvoditi proizvode s dodanom vrijednošću", kaže Jandić.

Prijavili su se za grant pri Sweden/USAID FARMA II projektu, a sredstva koja su dobili 2017. godine pomogla su im da kupe mašinu za čišćenje žitarica – ljuštilicu, sušaru, mlin i pakirku. 

Razvili su i logo i promotivne materijale, te kratkoročno angažovali stručnjake za uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja i preradu žita.

Pomoć koju su dobili omogućila im je da razviju 16 novih finalnih proizvoda, uključujući brašno od organske heljde, prosa, spelte i raži, te mekinje. 

Nadalje su se preorjentisali na uzgoj lavande i sada pakuju sušenu lavandu u male vrećice, a proizvode i jastuke od spelte.

Većinu svojih proizvoda prodaju online, koristeći www.farmer.ba platformu i www.aromaorganica.org web stranicu. 

Jandić kaže da su ova dva prodajna kanala i direktna prodaja u prostorijama zadruge dovoljni za prodaju nekih 10 tona proizvoda, koliko ih godišnje i proizvedu.

Diverzifikacija proizvodnje u Aroma Organici zahtijevala je dodatno osoblje.

Tako se tokom 2018. i 2019. godine, broj članova zadruge udvostručio, a pet novih članova su žene koje sada upravljaju poslovanjem rame uz rame sa pet osnivača.

"To što nas je sada deset u zadruzi umonogome olakšava poslovanje, a proizvodi veće vrijednosti obezbjeđuju finansijsku održivost", kaže Jandić. 

Nažalost, kako nadalje navodi, profit koji u ovom trenutku ostvaruju od poljoprivrede nije dovoljan za život, pa imaju i druge poslove. 

"Ipak, radimo na daljem širenju i povećanju naše proizvodnje. Nadamo se da ćemo jednog dana obrađivati mnogo veći dio Livanjskog polja i da ćemo proizvoditi dovoljno i za izvoz. Tada bi već mogli živjeti isključivo od poljoprivrede", zaključuje Denis Jandić i poziva druge poljoprivrednike koji dijele istu viziju za Livanjsko polje da im se pridruže, saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti