Mladima iz Trebinja pčelarstvo je nova ljubav

22.12.2020. 10:16 / Izvor: Akta.ba
Mladima iz Trebinja pčelarstvo je nova ljubav

Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je Udruženje pčelara Leotar iz Trebinja da obuči 50 novih pčelara koji se sada bave pčelarstvom.

Od kraja juna do sredine novembra, Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je Udruženje pčelara Leotar iz Trebinja da obuči 50 novih pčelara koji se sada bave pčelarstvom kao dodatnom aktivnošću i izvorom prihoda.

Tijana Jelić iz Trebinja kaže da je njen zaručnik bio razlog što se počela baviti pčelarstvom.

 "On je prvi put počeo eksperimentisati sa košnicama prije dvije godine. Svidjela mi se ta ideja i prije godinu dana počela sam raditi sa njim. Sada imamo 70 košnica, a pčelarstvo nam postaje dodatni izvor prihoda", nastavlja ona.

Međutim, ni Tijana ni njen zaručnik Aleksandar nisu imali priliku proći odgovarajuću obuku o pčelarstvu što im je značajno otežavalo napore da upravljaju pčelinjakom.

"Puno smo naučili, ali sada znamo i to da će nam trebati puno više obuke da bi postali uspješni pčelari", kaže Tijana.

Sweden/USAID FARMA II projekt ima dugogodišnju saradnju sa udruženjem Leotar. Projekt je 2017. godine podržao udruženje u nabavci pčelarske opreme i ICT uređaja za njihove članove kako bi se godišnja proizvodnja meda tadašnjih 65 članova povećala sa 81 na 90 tona.

Početkom 2020. godine Udruženje se prijavilo za dodatna bespovratna sredstva pri FARMA II projketu. Ovaj put sredstva su tražili  za obuku 50 novih pčelara, uglavnom mladih ljudi i žena, koji bi postati članovi udruženja i podigli godišnju proizvodnju na 150 tona.

"I u prošlosti smo imali podršku FARMA II projekta u pružanju obuka za manje grupe pčelara. Ovaj put smo obuku podigli na puno viši nivo. Angažovali smo šest predavača, od kojih su pet univerzitetski profesori iz Banje Luke i Beograda. Prvo smo učesnike upoznali sa osnovnim pojmovima i građom  pčelinjeg društva, te biologijom medonosnih pčela. Zatim smo prešli bolesti pčela i kako ih prepoznati i liječiti, te ishranu pčela i sprečavanje roidbenog nagona. Obradili smo i teme poput razvoja i dijeljenja društava, te naravno proizvodnju meda i drugih pčelinjih proizvoda", kaže Obrad Ninković, predsjednik Udruženja.

Svih 50 polaznika obuke uspješno je prošlo završni test i sada su članovi ovog Udruženja. Neki imaju više košnica od drugih, ali svi su jednako posvećeni aktivnom bavljenju pčelarstvom.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti