Obrada ljekovitog i aromatičnog ulja, spoj ugodnog s korisnim

28.12.2020. 12:17 / Izvor: Akta.ba

Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je obuku 30 žena o proizvodnji i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja. Deset je već pokrenulo proizvodnju čajeva, tinktura, balzama, eteričnih ulja i kozmetike pod vlastitim brendovima.

Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je obuku 30 žena o proizvodnji i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja. Deset je već pokrenulo proizvodnju čajeva, tinktura, balzama, eteričnih ulja i kozmetike pod vlastitim brendovima.

 "Ovo je bila sjajna inicijativa", kaže Vesna Smiljanić, predsjednica Udruženja žena Srbac iz sjeverne Bosna i Hercegovina. 

Ona predstavlja jedno od tri udruženja žena čije su članice uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta učestvovale u obuci o uzgoju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja.

Obuka je trajala šest mjeseci, a u njoj je sudjelovalo 30 žena iz Srbca, Banje Luke i Skelana, od kojih je deset već počelo proizvoditi čajeve, tinkture, balzame, eterična ulja i kozmetiku pod vlastitim brendovima.

" Naša obuka bila je sveobuhvatna. Naučili smo kako pripremiti i đubriti tlo, kako zasaditi i zalijevati bilje, te kako i kada ga brati", rekla je Smiljanić

Nakon što su završili sa uzgojem, prešli su na preradu. To je uključivalo sušenje bilja za čajeve i dobijanje eteričnih ulja iz svježeg bilja, te proizvodnju tinktura, balzama, krema, losiona, sapuna i macerata.

" Obuka je uključivala i sesije o poslovnom planiranju i marketingu. Nekoliko žena koje su pokazale najviše interesa i inicijative također su podržane u brendiranju svojih proizvoda. Ponosna sam što mogu reći da one već prodaju svoje proizvode", dodaje Smiljanić.

Skupljanje kunice i kanatriona za čajeve za Ljiljanu Nuždić, članicu Udruge žena Srbac, hobi je koji je naslijedila od svoga oca. Prije desetak godina proizvela je svoj prvi melem i tinkturu od gaveza.

Pored melema i tinkture od gaveza, Ljiljana sada proizvodi i ulja od kantariona i ružmarina te tinkturu od šest različitih biljaka. Svi ti proizvodi jedinstveno su brendirani, a ona ih prodaje u trgovini uspostavljnoj u prostorijama udruženja i na promotivnim štandovima.

Za Canu Stojković, Ljiljaninu kolegicu, uzgoj i prerada ljekovitog bilja porodična je tradicija. 

" Znala sam uzgajati bilje, ali obrada je bila nešto što smo radili amaterski ", kaže ona. Velika razlika je u tome što sada, kako kaže, nakon obuke bilje obrađuje kako struka nalaže, a naučila je i nekoliko novih trikova.

Cana obrađuje neven, lavandu, lovor, kadulju, nanu i puno vrsta samoniklog bilja, a od njih proizvodi kreme, macerate, losione i čajeve. Njezini proizvodi također su brendirani i sada se prodaju.

" Skupljanju i uzgoju ljekovitog bilja pristupale smo kao hobiju, bez želje i namjere da ostvarimo nekakav profit. Nakon šestomjesečne obuke koju smo prošle, posebno dijela koji se odnosi na marketing i preduzetništvo, odlučile smo da svoj hobi pretvorimo u mali biznis te da promijenimo svoje navike da poklanjamo sve što proizvedemo", kaže Stojković.

Planta Bella, poljoprivredna konsultantska firma iz Trebinja, dobila je bespovratna sredstva od Sweden/USAID FARMA II projekta da bi provela obuku za Ljilju, Canu i još 28 žena poput njih. Petar Ninić, jedan od trenera koje su angažovali, objašnjava da je opći cilj obuke bio da se što više žena uključi u komercijalnu proizvodnju i preradu ljekovitog bilja i time ostvare dodatne prihode.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti