Proizvodnja jagodičastog voća u Podrinju postaje profitabilnija

25.12.2020. 11:47 / Izvor: Akta.ba
Proizvodnja jagodičastog voća u Podrinju postaje profitabilnija

Opšta poljoprivredna zadruga Insieme iz Bratunca osnovana je prije 17 godina.

Opšta poljoprivredna zadruga Insieme iz Bratunca osnovana je prije 17 godina. Misija joj je bila da proizvodi, obrađuje i izvozit različite vrste jagodičastog i šumskog voća. Dok je njihova misija ostala ista, osnovna razlika između nekada i sada je to što je 2003. zadruga brojala deset članova, a sad ih ima 500. 

"Naši poljoprivrednici dolaze uglavnom iz Bratunca i Srebrenice, ali i iz Zvornika i Milići", kaže Skender Hot, direktor zadruge.

"U početku smo radili na tome da se što veći broj ljudi sa područja Podrinja počne baviti uzgojem jagodičastog voća i sakupljanjem šumskog voća. Kao zadruga, mi smo poljoprivrednicima pružali obuku i sadnice, te smo kupovali, zamrzavali i izvozili njihove proizvode", objašnjava on. Kako se proizvodnja jagodičastog voća proširila na 50 hektara, zadruga više nije trebala proizvoditi sadnice. Umjesto toga, 2009. godine počeli su diverzificirati proizvodnju i proizvoditi prirodne džemove i sokove.

Pronalaženje tržišne niše

Zadruga sada proizvodi više od 650 tona malina i kupina, a godišnje prikupi gotovo 300 tona šumskih borovnica, brusnica, zove i drena.

Dok se prvoklasne maline i kupine zamrzavaju pomoću IQF tehnologije i izvoze u Austriju, Njemačku i Holandiju, one niže kvalitete i šumsko voće prerađuju se u šest vrsta džemova i pet vrsta sokova, od kojih je većina certificirana kao organski proizvod. Više od 90 posto džemova i sokova izvozi se u Italiju.

"Proizvodnja džemova i sokova bio je korak u pravom smijeru za nas", kaže Skender. "Ovi proizvodi sa dodanom vrijednošću produžili su naš proizvodni ciklus na cijelu godinu, a povećali su i našu profitabilnost. Sada jednako zarađujemo od prodaje smrznutog programa i od prodaje džemova i sokova, iako prodajemo dvostruko veću količinu smrznutih proizvoda."

Proširenje proizvodnje

Insieme proizvodi su visoke kvalitete. U 2020. održali su prodaju i nastojali su da prošire hladnjaču što bi im omogućilo da povećaju svoju proizvodnju tako što bi mogli skladištiti više voća za preradu kao i gotovih proizvoda prije isporuke.

"Prijavili smo se za bespovratna sredstava pri Sweden/USAID FARMA II projektu. Srećom po nas, grant je odobren, a mi smo uspjeli napraviti nekoliko stvari sa sredstvima koja smo dobili", objašnjava Skender. "Proširili smo kapacitet hladnjače sa 950 na blizu 1000 tona, instalirali smo poboljšane sisteme za hlađenja i grijanja proizvodnih pogona, a ugradili smo i novu opremu za pročišćavanje vode koja će smanjiti naš uticaj na okolinu i omogućiti nam da ponovo koristimo većinu vode koja izlazi iz proizvodnje."

Ta poboljšanja omogućit će zadruzi povećanje proizvodnje, prodaje i izvoza za 15 posto, odnosno na blizu milion tegli i flašagodišnje, a također i da angažuju više stalnih i sezonskih radnika na proizvodnji džemova i sokova tokom cijele godine.

Dok je Insieme izvozno orijentirana tvrtka, oni nisu odustali od domaćeg tržišta. "Izvozimo jer nam je lakše raditi sa tržištima sa velikom potražnjom, gdje se cijene visokokvalitetni proizvodi. Ali ne odustajemo ni od bh. tržišta. I ovdje ćemo nastaviti pokušavati prodavati naše proizvode i nadamo se da će trgovački lanci i potencijalni distributeri uskoro prilagoditi svoje politike marži kako bi i naši proizvodi postali konkurentni u Bosni i Hercegovini", zaključuje Skender.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti