Sfera 2018 okupila vrhunske stručnjake iz oblasti arhitekture i građevine

24.10.2018. 11:45 / Izvor: Akta.ba

Konferenciju je  svečano otvorio gradonačelnik grada Mostara, Ljubo Bešlić, rekavši da je ova konferencija jako važna za Grad Mostar.

Konferencija ''Sfera 2018: Tehnologija, materijalizacija i sistemi za krovove'' počela je danas u Intera tehnološkom parku u Mostaru i trajat će dva dana. Ovo je VI po redu konferencija koju organizuje kompanija Sfera d.o.o.Mostar i ovaj put u saradnji s Građevinskim fakultetom iz Mostara i Građevinskim fakultetom iz Splita.

Konferencija je regionalnog karaktera, i njen cilj je bio okupiti struku i nauku, te im ponuditi mogućnost razmjene znanja i iskustva u različitim oblastima inženjerstva, te uspostavljanje međunarodne i domaće saradnje.

Naida Memić, direktorica Sfere kazala je kako su i ove godine na jednom mjestu uspjeli okupiti vrhunske stručnjake iz zemlje i regije a koji djeluju iz oblasti arhitekture i građevine i koji će govorit o svim novim tehnologijama iz ovih oblasti ali i materijalizaciji i sistemima za krovove.

"Konferencija Sfera će i ove godine učesnicima ponuditi vrhunska predavanja kroz koja će saznati koje su to nove tehnologije iz oblasti građenja ali i ostvariti neke nove kontakte kroz B2B susrete kako bi unaprijedili svoje poslovanje. Sve više stručnjaka prepoznaje ovu konferenciju kao mjesto razmjene iskustava, tehnologija i znanja i daju nam podršku koja nas tjera da konferncija svake godine bude sve bolja i bolja i mi smo im na tome zahvalni", kazala je Memić.

Konferenciju je svečano otvorio gradonačelnik grada Mostara, Ljubo Bešlić, rekavši da je ova konferencija jako važna za Grad Mostar.

"Konferencija je jako bitna za naš grad ali i za regiju jer je ona regionalnog karaktera i postala je tradicionalna. Siguran sam da ono što rade ovi stručni ljudi samo doprinosi boljem rastu i razvoju društva.  Na konferenciji je prisutan i veliki broj studenata što me posebno raduje, jer su oni nosioci našeg daljeg razvoja, ali sa ovakvim idejama i informacijama koje će sigurno dobiti na konferenciji taj razvoj ide u pravom smijeru", rekao je Bešlić.

Sanela Kuko, savjetnica u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, pozdravila je prisutne kazavši kako su ovakvi skupovi prilika da se potaknu istraživači za rad sa privredom, steknu nova znanja i iskustva ali i ostvare poslovne saradnje.

"Konferencija je dobra prilika za razmjenu iskustava iz arhitekture ali i građevinarstva koja će sigurno potaknuti prijenos informacija i tenhologija za neki budući rad i razvoj kompanija ali im i omogućiti saradnji sa nekim drugim kompanijama", rekla je Kuko.

Maja Kazazić ispred Rektorata univerziteta “Džemal Bijedić” Mostar,  kazala je da su jako ponosni jer su jedan od suorganizatora ove konferencije, jer znaju da će ona biti rezultat nekih budućih dobrih saradnji.

Učesnici ovogodišnje konferencije imat će priliku uživati u predavanjima nekih od najboljih stručnjaka iz domene arhitekture i građevine koji dolaze iz BiH ali i zemalja regije i jako su priznati u poslovima kojima se bave.

Uvodničar prvog prezentacijskog dijela konferenije bio je Dujmo Žižić sa Fakulteta građevinarstva arhitekture i geodezije iz Splita, koji je prisutnima prezentirao sva znanja i transformacije koje su urađene na krovovima po Hrvatskoj, posebno na građevinama koje su od nekog historijskog ili kulturnog značaja. Govorio je o tradiciji polaganja kamenih krovova gdje je došlo do određenih poteškoća i nesklada između studenata koji to sve znaju osmisliti i one struke građevinske koja će sve to na kraju realizirati,

U nastavku konferencije govorit će se još i o tehnološkim dostignućima i inovacijama u proizvodnji sistema izrade krovova, savremenim načinima ugradnje i montaže, osnovnim svojstvima supstanci u sistemima, sigurnosnim sistemima, recikliranim materijalima, održivom gradnjom, obnovljnim izvorima energije, energetskoj efikasnosti, te legistlativama i propisima.

U cilju uvođenja noviteta u konferenciju organizatori su ovaj put, u sklopu programa predstavili po prvi B2B susrete na kojima će učestvovati svi izglagači konferencije. Cilj organiziranja susreta jeste da se učesnicima osigura ambijent za kvalitetno održavanje poslovnih sastanaka, razgovora i prezentacija, a sve u cilju unaprijeđenja poslovanja.

Svi prisutni će kao i do sada na Sferi moći uživati u odličnim predavanjima, izložbenom prostoru sponzora i partnera, te aktivnoj interakciji i komunikaciji sa eminentnim stručnjacima i govornicima. 

Sponzori konferencije su kompanije Sika, Alternativa i Terrasit, partneri konferencije Bramac, Tondach, Fiko, Civić Cazin, Knauf Insulation, Wortman Metali, te Nexe crijep a ekskluzivni medijski sponzor je i poslovni portal Akta.ba.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti