Otvoren sajam RENEXPO® BIH, mjesto poslovnog povezivanja

24.10.2018. 12:23 / Izvor: Akta.ba

Evropska platforma za obnovljive izvore energije, upravljanje vodama i zaštiti okoliša- RENEXPO® BIH, otvorio je svoja vrata u kongresnom centru hotela Hills, u Sarajevu. 

Evropska platforma za obnovljive izvore energije, upravljanje vodama i zaštiti okoliša- RENEXPO® BIH, otvorio je svoja vrata u kongresnom centru hotela Hills, u Sarajevu. 

Kako je rečeno tokom otvaranja ovog već prepoznatljivog sajma i stručne konferencije ovo će tokom dva dana biti mjesto poslovnog povezivanja biznis lidera, stručnjaka, donosioca odluka i privrednika predstavljajući budućnost ekološkog i ekonomskog razvoja kroz praktične primjene u BiH.

Admir Softić, pomoćnik ministra  za energetiku, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je kazao kako je zadovoljstvo biti dio ove konferencije koja okuplja veliki broj energetskih stručnjaka.

Dodao je kako je tema sajma od velikog značaja za BiH i ovim temama se u zadnje vrijeme posvećuje velika pažnja.

"Potencijali u ovom sektoru postoje, ali postoje prepreke koje treba otkloniti. Vjerujem da smo na pravom putu i trebamo zajedno raditi na izazovima sa kojim se suočavamo", kazao je Softić, te naglasio kako nas očekuje veliki posao na izradi klimatskog i energetskog plana.

Ispred Agencije za unapređenje stranih investicija je govorio direktor, Goran Milinić koji je kazao kako je BiH veoma atraktivna za ulaganje o čemu govore podaci Centralne banke o direktnim stranim investicijama.

Dodao je kako je Agencija za unapređenje stranih ulaganja u BiH prepoznala značaj RENEXPO sajma i kao partner se pridružila u organizaciji kako bi dala svoj doprinos u unapređenju promocije potencijala energetske efikasnosti.

Naglasio je kako očekuju od nadležnih da pojednostave procedure kako bismo privukli što veći broj investicija.

U nastavku velikog RENEXPO događaja biće održan Internacionalni okrugli sto: Vjetroenergija u BiH, te 3. Konferencija: Upravljanja otpadom u BiH – energija iz otpada. U okviru konferencijskog dijela prvog dana će se govorit o ulaganju u zelenu energiju u Bosni i Hercegovni, kao i investiranju u sektor energetike.

Tokom drugog dana ovog velikog energetskog događaja u BiH će biti oržan: 1. panel: Fotonapon i solarna energija u BiH, 3. Konferencija: Održivo upravljanje vodama u BiH, 5. Internacionalna konferencija: Energija iz biomase u BiH, 2. radionica: Efikasnost vodne infrastrukture i 1. tribina o održivom transportu u BiH. 

Također, planirano je i održavanje Međunarodnih B2B susreta EEN BiH.

Na RENEXPO ove godine je prisutno 80 izlagača iz 20 zemalja. 

Akta.ba je i ove godine medijski pokrovitelj ovog velikog dogadaja.

E. Ko.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti