Pokrenuta prva građanska inicijativa finansiranja energetskih projekata u BiH

25.10.2018. 14:56 / Izvor: Akta.ba
Pokrenuta prva građanska inicijativa finansiranja energetskih projekata u BiH

U okviru crowdfunding konferencija je promovisana i kompanja "Građanska inicijativa za solarnu energiju" koja se radi zajedno sa Javnom ustanovom Drin iz Fojnice.

Prva crowdfunding konferencija o održivoj energiji u Bosni i Hercegovini koja je održana u okviru velikog energetskog događaja u BiH RENEXPO fokus je stavila na modele finansiranja projekata energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije korištenjem modela grupnog finansiranja (crowdfunding).

Istaknuto je kako građani imaju centralnu ulogu u energetskom sistemu, što se pokazalo dobrim u Njemačkoj i Austriji, dok Hrvatska poduzima već značajne korake.

"Generalna strategija Evropske unije jeste da do 2050. godine jedan od dva stanovnika bude direktno uključen u proizvodnju energije", kazao je Vedad Suljić, direktor REIC-a , pojašnjavajući kako građanin bilo koje države je taj koji plaća i koji konzumira energiju, koji prihvata ili ne prihvata odluku o energiju, te vrlo rijetko biva pitan o investiranju, ali ne biva u prilici da investira.

U okviru crowdfunding konferencija je promovisana i kompanja "Građanska inicijativa za solarnu energiju" koja se radi zajedno sa Javnom ustanovom Drin iz Fojnice. Ova ustanova ima preko 500 korisnika, koji zahtjevaju 365 dana njege, zašto je potrebna energija, između ostalog i sanitarna voda.

"Mi želimo dio te energije koju oni plaćaju 250.000 maraka godišnje smanjiti tako što će koristiti energiju sunca. Panirano je instaliranje solarnih kolektora uz finansiranje kroz crowdfunding biznis model, odnosno ulaganja novca putem specijalizirane web stranice indiegogo.com, najkorištenije svjetske platforme za ovakve inicijative", kazao je Suljić, pojašnjavajući kako je ovaj biznis model baziran na nagradama rokotvorina korisnika ove ustanove.

"Na ovaj način želimo pokazati da građani zaista budu dio promjene i ovo će biti prva u historiji inicijativa gdje su građani finansirali održivu energiju", naveo je Suljić.

Slične inicijative planiraju se pokrenuti u općini Jajce, Nemili kao i Goraždu.

"Cilj nam je pokrenuti jedan investicioni potencijal u ovoj oblasti", zaključio je Suljić.

Govoreći na temu "Energija u rukama građana",  Azrudin Husika iz REIC-a je kazao kako oni promovišu energiju u kojoj su građani ti koji investiraju u postrojenja, koriste i skladište energiju u sisteme.

Na ovaj način je kako pojašnjava čitav energetski sistem u funkciji poboljšanja životnog standarda ljudi.

"Drin je primjer gdje građani mogu pomoći takvim centrima", kazao je Husika, te napomenuo kako je osnovni mehanizam za pokretanje građana organizovanje energetskih zadruga. Za razliku od poljoprivrednih zadruga, one su kaže Husika patent kapitalističkog svijeta.

 

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti