Završen serijal "Pokreni se": Preuzmi inicijativu i pokreni obnovljivu energiju

10.12.2021. 11:09 / Izvor: Akta.ba
Pokreni se

Regionalni centar za obrazovanje i informisanje za Jugoistočnu Evropu – REIC finalizira projekat POKRENI SE: Preuzmi inicijativu i pOKRENI obnovljivu energiju u Svojoj lokalnoj zajEdnici.

Regionalni centar za obrazovanje i informisanje za Jugoistočnu Evropu – REIC finalizira projekat POKRENI SE: Preuzmi inicijativu i pOKRENI obnovljivu energiju u Svojoj lokalnoj zajEdnici uz podršku Fondacije Heinrich Böll. Osnovni cilj projekta je promovirati koncept održive energije i borbe protiv klimatskih promjena široj javnosti u BiH.

U drugoj polovini projekta POKRENI SE (Preuzmi inicijativu i pOKRENI obnovljivu energiju u Svojoj lokalnoj zajEdnici) emitovane su još četiri edukativne emisije iz serijala o održivoj energetskoj tranziciji, čime je ujedno i kompletiran serijal POKRENI SE. Emisije su snimljene na temu obnovljivih izvora energije, građanske energije, rodne jednakosti u energetici i budućnosti energetike.

Peta emisija serijala POKRENI SE nosi naziv „Obnovljivi izvori energije“. Kroz diskusiju sa sagovornicima, se došlo do zaključka da su potencijali obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini značajni i više nego dovoljni, ali da je za iskorištavanje tih potencijala neophodan transparentan i pravedan regulatorni okvir, jer je dosadašnji regulatorni okvir favorizovao samo komercijalne proizvođače energije iz obnovljivih izvora, dok je građane i zajednicu izostavljao. Rezultat toga je protivljenje lokalnih zajednica mnogim projektima obnovljivih izvora energije.

Na taj način se najavila šesta emisija „Građanska energija“, budući da se prilika za promjenu vidi u decentralizaciji energetskog sektora koja podrazumjeva veći broj manjih proizvodnih postrojenja u koje svoj novac mogu da ulažu i građani, kao i da sudjeluju u planiranju i odlučivanju o korištenju lokalno dostupnih energetskih izvora. Šesta emisija je obradila jedina dva, do sada provedena, projekta građanske energije u BiH te se kroz njihove primjere ukazalo na zakonodavne, tehničke i finansijske barijere, ali i na mogućnost da se dovoljno jakom željom i trudom pored navedenih barijera projekti održive građanske energije mogu provesti u BiH. Emisija „Rodne jednakosti u energetici“ se bavila ulogom žena u energetici u BiH. Sagovornice su bile uspješne žene u oblasti energetike i njihove kolege.

Kroz emisiju su se prezentovali i rezultati projekta „Žene u bh energetici“ koji je proveden tokom 2021 godine. Prema viđenju sagovornica i sagovornika emisije sve se više žena uključuje u poslove koji su u vezi sa obnovljivim izvorima energije, tako da je zaključeno da se prilika za promjene definitivno vidi u energetskoj tranziciji. Naglašeno je da su za energetsku tranziciju potrebne velike inovacije kako u tehničkom tako i u organizacijskom smislu. Aktivnim uključivanjem žena povećava se potencijal za inovacije u smjeru društveno i okolinski osjetljive energetske tranzicije.

U kontekstu energetske tranzicije i budućnosti energetike snimljena je i posljednja emisija serijala POKRENI SE pod nazivom „Obnovljiva i klimatska neutralna budućnost“. Gledateljima se dao pregled ciljeva koje je BiH preuzela potpisivanjem Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi i ostalih međunarodnih sporazuma u oblasti energije i klime, kao i projekcija promjena sektora energetike u BiH do 2050. godine. Gosti su govorili o promjenama koje će građani osjetiti. Naglašena je aktivna uloga građana u budućem energetskom sistemu koja se ogleda i u  ulozi proizvođača energije te u integraciji sistema proizvodnje-potrošnje električne energije, sistema grijanja i hlađenja i energije za vlastite automobile što će biti omogućeno digitalizacijom i pametnim mrežama.  

Paralelno sa edukativnim emisijama održane su radionice i konferencije u čijem je fokusu bila građanska energija. Radionicu pod nazivom „Građanska energija u lokalnim zajednicama“ su vodili istaknuti stručnjaci iz oblasti građanske energije: predstavnica RESCoop.eu (Federacija energetskih zadruga iz Evrope) i predstavnik Zelene energetske zadruge (ZEZ, Hrvatska). Kroz radionicu se zainteresiranim stranama objasnio koncept građanske energije  i modeli pokretanja i održavanja projekata građanske energije kroz primjere dobre prakse. Na konferenciji “Tranzicija prema obnovljivim izvorima energije“ su održana dva panela: „Regionalna iskustva u kontekstu građanske energije“ i „Implementacija projekata građanske energije u BiH“. Kroz panel diskusije su se učesnicima konferencije poslale vrlo bitne poruke o naučenim lekcijama od strane panelista iz regije, predstavnika uspješno provedenih projekata građanske energije.

S ciljem analize postojećeg nivoa znanja i svijesti provedene su telefonska i online anketa namijenjene javnom, nevladinom, privatnom sektoru i građanima. Da bi se kreirala potpuna objektivna slika trenutnog stanja u zemlji o znanju i mišljenju svih zainteresovanih strana o obnovljivim izvorima energije i klimatskim promjenama, proveden je i strukturirani dijalog sa predstavnicima nevladinog sektora, obrazovnih institucija, vladinog sektora, privatnog sektora i građana.

Strateški okvir dekarbonizacije BiH, je teško rauzmljiv građanima koji se ne bave ovom tematikom, pa je s tim u vezi napravljena i komparativna analiza strateškog okvira dekarbonizacije BiH. Izvršeno je poređenje procesa izrade i definisanih ciljeva i politika u strateškim dokumentima koji se tiču dekarbonizacije kao što je Okvirna energetska strategija BiH do 2035. godine, Nacionalno utvrđeni doprinos ublažavanju klimatskih promjena (NDC), Strategija adaptacije na klimatske promjene i niskokarbonskog razvoja i dr. Posebno je naglašeno kako su postojeće i nove/zamjenske termoelektrane na ugalj tretirane i planirane u pojedinim strateškim dokumentima. Istraživački rad bit će objavljen u decembru 2021. godine.

REZIME SERIJALA POKRENI SE

Bosna i Hercegovina je država koja ima značajne potencijale obnovljivih izvora energije prvenstveno u energiji sunca i vjetra, biomasi, vodenim tokovima i geotermalnoj energiji. Prema posljednjim izvještajima do sada je postignut nivo od oko 40 % učešća energije proizvedene iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije u Bosni i Hercegovini. Što znači da još uvijek Bosna i Hercegovina ima veliku zavisnost od fosilnih goriva.

 

Pred nama su godine energetske tranzicije koje predviđaju da se proizvodnja energije iz fosilnih zamjenjuje proizvodnjom iz obnovljivih izvora energije. Voda, sunce i zrak (vjetar) pripadaju svima nama, tako da svi mi možemo da doprinesemo ispunjenju ovog cilja ali i da pri tom imamo vlastite koristi. Dakle, postoji model koji omogućava građanima da učestvuju u planiranju, odlučivanju i ulaganjima u lokalno dostupne energetske izvore, kroz model građanske energije.

Popularizacija i inkorporiranje rodne jednakosti u tranziciju ka dekarbonizaciji tj. prema obnovljivim izvorima energije i energijskoj efikasnosti je izuzetno važna. Iako postoje pojedinačni primjeri inicijativa i praksi za poboljšanje situacije od strane vlade, privrednika i nevladinih organizacija, promjene su spore. Društvene i kulturne norme se sporo mijenjaju, što utiče i na mjere koje su u vezi sa rodnom jednakosti. Imajući u vidu podatak da se sve više žena uključuje u poslove koji su u vezi sa obnovljivim izvorima energije, prilika za promjene se definitivno vidi u energetskoj tranziciji.

Aktivnosti i rezultate projekta može pratiti na https://www.youtube.com/channel/UCDwCPqY8z87oIME9Pkajs0w/videos

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti