Savjetovanje o energetici

Niskokarbonska budućnost visoko na listi prioriteta Adriatic Metals

11.10.2023. 16:58 / Izvor: PR
ceteor

Adriatic Metals i projekt Vareš postavljaju standarde u postizanju niskokarbonske budućnosti.

Adriatic Metals i projekt Vareš postavljaju standarde u postizanju niskokarbonske budućnosti koja kombinira energetsku tranziciju s očuvanjem biodiverziteta i dokazuju da održivost i zaštita prirode mogu biti neodvojivi od industrijskih projekata - naglasila je voditeljica Odjela za održivost ove kompanije Vildana Mahmutović, na 9. CETEOR savjetovanju o energetici održanom u Sarajevu.  

Mahmutović je objasnila da metali poput srebra, cinka i olova imaju ključnu ulogu u postizanju energetske tranzicije.

"U vremenu globalnog zatopljenja i potrebe za obnovljivim izvorima energije, potražnja za metalima kao ključnim komponentama za proizvodnju obnovljive energije postaje sve izraženija. Štaviše, bez kompanija poput naše koja se bavi ekstrakcijom ključnih metala, neće biti prelaska na obnovljive izvore energije", kaže Mahmutović. 

U cilju doprinosa održivom rudarenju, jedna od ključnih inicijativa projekta Vareš je instalacija fotonaponske elektrane. Ona će proizvoditi električnu energiju za rudnik, te na taj način doprinositi smanjenju emisija CO2. 

ceteo panel

Projekt Vareš izdvaja se i po svom pristupu očuvanju prirodnih staništa i biodiverziteta, i po zaštiti okoliša. Mahmutović je istaknula da se primjenjuje hijerarhija ublažavanja posljedica po biodiverzitet, a ako nije moguće onda mjera nadoknade s ciljem postizanja neto pozitivnog utjecaja na okoliš. "Sve mjere koje poduzimamo slijede okvir – izbjegni, smanji, restauriraj, regeneriši i transformiši - s ciljem dugoročnog očuvanja biološke raznolikosti", kazala je.

Tako se na površini od oko 110 hektara šumskog područja sprovodi projekt obnove i restaurativnog upravljanja s ciljem stvaranja optimalnih uslova za ponore CO2. Ovaj pristup uklanja karbon dioksid iz atmosfere. Mahmutović je istaknula da se slične mjere provode i uz puteve kroz šumski pojas na površini od oko 12 hektara, te na planinskim livadama površine otprilike 6 hektara. 

Dodatno, Općina Vareš je pokrenula inicijative za zaštitu planine Zvijezda, koja obiluje raznolikim ekosustavima i brojnim vrstama flore i faune, te su i aktivnosti Adriatic Metals komanije planirane da se ne ugrozi navedeno područje. 

"U planu je stavljanje pod zaštitu planinskog područja Zvijezda u Varešu, a obližnje područje Tajan je već pod statusom zaštite, a kako nedavno čujemo i prirodno dobro Trstionica kao posebni prirodni rezervat je u planu za zaštitu, te ove aktivnosti pratimo i podržavamo. Stoga smo i osnovali Adriatic Fondaciju, koja u fokusu ima baš ovakve projekte", zaključila je Mahmutović.

* 9. savjetovanje o energetici o temi “Digitalna transformacija i cirkularna ekonomija za niskokarbonsku budućnost Zapadnog Balkana” održano je prošle sedmice u organizaciji Centra za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj Sarajevo. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti