Prevare proizvođača peleta: Lažnim deklaracijama pravdaju visoke cijene

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Prevare proizvođača peleta: Lažnim deklaracijama pravdaju visoke cijene

Dok se cijena peleta u našoj zemlji penje i na vrtoglavih 500 maraka, stručnjaci upozoravaju na sve češće prevare proizvođača ovog energenta.

27.12.2018. 12:45 / Izvor: Avaz.ba

Dok se cijena peleta u našoj zemlji penje i na vrtoglavih 500 maraka, stručnjaci upozoravaju na sve češće prevare proizvođača ovog energenta.

Na vrećama peleta često su ispisane nerealne energetske vrijednosti, koje su uvećavane za nevjerojatnih tisuću puta kako bi se ionako visoka cijena donekle mogla opravdati.

Nema kontrole

Na ovaj problem upozorava i profesor Mašinskog fakulteta u Sarajevu Azrudin Husika, koji je i sam nedavno na jednoj benzinskoj crpki zatekao vreće peleta na kojima je toplotna vrijednost iznosila čak 5.200 kilovat-sati po kilogramu, iako ona ne bi smjela da prelazi pet, piše Dnevni avaz.

''Radnik na crpki kazao mi je da ne gledam što piše na vreći, jer je to sve isto. No, nije tako. U našoj zemlji postoji 50 firmi koje se bave proizvodnjom peleta, a samo ih 19 ima certifikat. U javnosti se govori samo o cijeni peleta, a nitko ne spominje kvalitetu, koja je veoma upitna'', kaže Husika.

Navodi da je paradoks da se pelet prodaje na benzinskim crpkama, gdje ga inspektori ne mogu kontrolirati. ''Inspektori dođu i uzmu uzorak tečnih goriva i nose na kontrolu, a nemaju zakonsko pravo da kontroliraju pelet. Zbog svega ovoga, nanosi se velika šteta domaćoj industriji, jer se procjenjuje da se u BiH godišnje proizvede više od 300.000 tona peleta, što vrijedi skoro 450 milijuna maraka'', kaže Husika.

Inozemno tržište

Dodaje da bi građani prilikom nabavke peleta trebali provjeriti njegov kvalitetu kako bi bili sigurni da su podaci na vrećama točni.

''Loš pelet se mrvi i ima dosta prašine. Čest je slučaj i da je zgrudan, što, također, nije dobro. Firme koje se bave izvozom, često za inozemno tržište šalju pelet prve klase, dok našim građanima svašta prodaju'', rekao je Husika, koji poručuje da bi kupci prije kupovine trebali provjeriti i da li firma ima certifikat kojim se garantira kvalitetu ili ne.

Nemamo certifikat, ali imamo povjerenje

Novinari su kontaktirali jednu firmu za proizvodnju peleta iz Gračanice, koja nema certifikat kojim bi kupcima garantirala kvalitetu ovog proizvoda.

''Nemamo certifikat, ali zato imamo povjerenje koje su nam dali naši kupci. Na kvalitetu peleta do sada nam se nitko nije žalio. Kakav pelet proizvodimo, najbolje govori činjenica da ne možemo dovoljno nabaviti koliko imamo narudžbi. Mnogima nije bitna ni cijena, samo žele proizvod'', tvrde iz ove firme.

Doprinosi smanjenju zagađenja

''Pelet doprinosi smanjenju zagađenje zraka. Kvalitetan pelet skoro da i nema sumpor dioksida pa se preporučuje građanima koji se ne griju na plin. Država bi trebala što prije prepoznati pelet kao energent budućnosti i zaštititi tržište'', smatra Husika. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti