Sarajlija i firma iz Kiseljaka utajom poreza 'zaradili' više od pola miliona KM

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sarajlija i firma iz Kiseljaka utajom poreza "zaradili" više od pola miliona KM

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. KZ BiH.

07.01.2019. 11:42 / Izvor: Akta.ba

Optužena fizička i pravna osoba, terete se da su u periodu od 2013. do 2016. godine, počinjenjem kaznenih djela utajile PDV u iznosu od 554.373,76 KM.

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv: Salman Husejina, zv.“Huso“, rođenog 1977. godine u Sarajevu, pravne osobe Opća Zadruga E – Ekonomija, P.O. Kiseljak, sa sjedištem u Kiseljaku

Optuženi se terete da su u periodu od 2013. do 2016. godine, prvooptuženi kao direktor i ovlaštena osoba u navedenom poduzeću, sa ciljem izbjegavanja plaćanja PDV-a, a u namjeri da nezakonito ostvare pravo na odbitak ulaznog PDV-a, prema Upravi za neizravno oporezivanje (UINO) BiH, podnosili fakture neistinitog sadržaja, tako što su prikazivali fiktivne ulazne fakture, te neutemeljeno iskazivali pravo na odbitak ulaznog PDV-a.

Na taj način, optuženi su počinili poreznu utaju u iznosu od 554.373,76 KM, te za navedeni iznos oštetili budžet i sve građane BiH, a za sebe ostvarili protuzakonitu imovinsku korist.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti