Žestoko u Skupštini KS: Teško se odreći paušala od 580 KM

23.01.2019. 13:34 / Izvor: Fena
Žestoko u Skupštini KS: Teško se odreći paušala od 580 KM

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić pojasnila je da postoji pravni osnov za donošenje zakona zbog novih kategorija službenika.

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo razmatraju danas Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti KS, a kojim se, pored ostalog, ukida 580 KM paušala profesionalnim zastupnicima.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić pojasnila je da postoji pravni osnov za donošenje tog zakona zbog novih kategorija službenika, a osim toga vrši se usklađivanje odredaba tog zakona s odredbama Zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH.

Na pitanje zastupnika SDA Mirze Čelika na osnovu čega i kako će se umanjivati iznos za 10 posto za svako neopravdano odsustvovanje sa sjednice Skupštine KS ili radnog tijela čiji je član, ministrica je kazala da evidenciju o izostancima vodi sekretar Skupštine Kantona, te da je to određeno propisom zakona.

Zastupnik Nezavisne bh.liste Fahrudin Pecikoza smatra da nije normalno i nije prirodno da neko glasa za ukidanje paušala.

"Neprirodno mi je da nas dovode do toga da sami sebe kažnjavamo, nije u ljudskoj prirodi da čovjek sam sebi smanjuje plaću", kazao je Pecikoza te pojasnio da svake godine plaća porez državi od 10.000 KM.

Ministrica Brčić je odgovorila da je Skupština KS zakonodavno tijelo i „časno je i pošteno da za rad budemo plaćeni platom, a ne dodatnom nagradom, nema opravdanja za naknade“.

Zastupnik Skupštine KS iz SDA Aljoša Čampara smatra da postoje posebne kategorije korisnika budžeta: MUP, koji ima oko 300 uposlenih, i  Uprava policije sa 1.700 uposlenih, odvojeni su im budžeti. Pomoćnik ministra MUP-a ima koeficijent 5,70 a odgovara za 300 ljudi i ima manje posla od pomoćnika komesara koji ima koeficijent 5,20 a koji odgovara za više od 1.000 ljudi.

"Nije korektno da pomoćnicima u Upravi policije plate budu manje", rekao je Čampara koji je za ukidanje paušala profesionalnim zastupnicima, ali da se također smanji plata i premijeru i ministrima, odnosno da im plate budu izjednačene sa zastupničkim.

Zastupnici Kluba SDA su stava da ukoliko se i ministrima i premijeru smanji plata,odnosno izjednači sa zastupničkom,onda će biti uštede i do dva miliona KM, a taj novac se može iskoristiti za pomoć Roditeljskoj kući.

Na pitanje zastupnika Naše stranke Damira Marjanovića kolika će biti ušteda ukoliko se paušali ukinu i gdje će biti sredstva usmjerena, ministrica je odgovorila da će za četiri godine ušteda iznositi oko jedan milion KM, a sredstva će ići resoru obrazovanja.

Zastupnica SDP-a BiH Segmedina Srna Bajramović smatra prijedlog zakona opravdanim, te da to treba da bude standard, jer su zastupnici primali i po dva paušala "mnogi su bili zastupnici i u Skupštini KS i Federalnom parlamentu".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti