Bosanska Krupa: 80 hiljada KM za postojeće privrednike i samozapošljavanje

12.02.2019. 14:15 / Izvor: Akta.ba
Bosanska Krupa: 80 hiljada KM za postojeće privrednike i samozapošljavanje
OTVORI GALERIJU

Poticaji od skoro 80 hiljada KM su namijenjeni za tehnološko unapređenje i povećanje proizvodnih kapaciteta postojećih privrednih subjekata kroz nabavku nove opreme.

U okviru Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) Općina Bosanska Krupa je krajem novembra prošle godine raspisala Javni poziv za dodjelu poticajnih sredstava za podršku poslodavcima i samozapošljavanju. Danas je sa odabranim aplikantima u Centru za podršku poduzetništvu potpisala ugovore.

Poticaji od skoro 80 hiljada KM su namijenjeni za tehnološko unapređenje i povećanje proizvodnih kapaciteta postojećih privrednih subjekata kroz nabavku nove opreme, mašina i alata, te za pokretanje vlastitog biznisa. Više od 72 hiljade KM osigurano je za podršku postojećim privrednicima u unapređenju proizvodnih kapaciteta, a skoro 5 hiljada KM za podršku u pokretanju vlastitog biznisa.

Projektni tim za pripremu i realizaciju programa poticaja, pod supervizijom UNDP-a i MEG-a, razmotrio je i prema utvrđenim kriterijima bodovao sve pristigle prijave na osnovu čega je Općinski načelnik donio Odluku o odabiru korisnika.

Poticajna sredstva, po 15 hiljada KM dobile su firme: Ibrahimović, Krupa kabine, Pištaljanka i Stolarija Suljić. Manje iznose i to 9.980 KM dobila je firma CNC N&K Tehnik Centar, te 2.229,50 KM firma Sigurna ruka. Sredstva u iznosu od 4.800 KM za pokretanje vlastitog biznisa, odnosno za samozapošljavanje dobio je Anes Kajtezović. Inače, sredstva za poticaje prvobitno su bila drugačije raspoređena, po 15 hiljada KM za 4 firme i po 5 hiljada za 4 fizička lica, ali su pojedini kandidati odustali od svog zahtjeva što je rezultiralo izmjenom odluke o odabiru korisnika.

Za dobijanje poticaja neophodno je bilo finansijsko učešće aplikanta, najmanje 20 posto od ukupne vrijednosti projekta s kojim aplicira. Osim toga, djelatnost mora biti registrovana na području općine Bosanska Krupa (za već registrovane privredne subjekte), dok aplikant koji će tek registrovati djelatnost mora imati prijavljeno prebivalište na području Bosanske Krupe i nalaziti se na evidenciji Biroa rada.

Sve pristigle aplikacije evaluirale su se prema utvrđenim kriterijima. Najviše bodova i samim tim podršku među već postojećim privrednim subjektima dobile su proizvodne odnosno prerađivačke djelatnosti, zatim oni sa većim brojem uposlenih, većim izvozom u prošloj godini, većim finansijskim učešćem. Bodovanje je ovisilo i o tome koliko je projekt značajan za užu i širu zajednicu i da li je na čelu privrednog subjekta muškarac ili žena.

Kod lica koja tek pokreću biznis, također je bila važna djelatnost. Proizvodne i kompjuterske djelatnosti nosile su najveći broj bodova. Aplikant je dobio veću pažnju ukoliko je žena, zatim ukoliko je mlađi od 35 godina, ako njegova djelatnost nije mnogo zastupljena u Bosanskoj Krupi i ima značajnije finansijsko učešće. Jedina djelatnost u kojoj nije bilo moguće dobiti poticaj je trgovina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti