Osigurano 10 miliona funti za inovacije u obrazovanju

12.03.2019. 14:19 / Izvor: Fena
Osigurano 10 miliona funti za inovacije u obrazovanju

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske izdvojila je 10 miliona funti za program "Škole za 21. vijek"

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske izdvojila je 10 miliona funti za program "Škole za 21. vijek" u okviru kojeg će više od milion učenika iz zemalja zapadnog Balkana imati priliku učiti kritičke vještine mišljenja, rješavanja problema i kodiranja.

Ciljevi tog programa predstavljani su danas u Sarajevu, a kako je istaknuto relevantne obrazovne institucije u šest zemalja regiona omogućit će djeci uzrasta od 10 do 15 godina učenje na zabavan, interaktivan i inovativan način.

Programom koji između ostaloga ima za cilj pripremiti mladu generaciju za budućnost, planirano je da sve osnovne škole na području zapadnog Balkana dobiju micro:bit uređaje (ručne računare) koji će mladima omogućiti usvajanje znanja o kodiranju.

Kako je napomenuto u digitalnom sektoru postoji veliki broj upražnjenih radnih mjesta, a prema istraživanjima poslovi budućnosti upravo su u IT industriji, gdje su zanimanja poput analitičara koji se bave podacima te developeri softvera i aplikacija vrlo tražena.

British Council osmislio je taj program, a direktorica za Bosnu i Hercegovinu Larisa Halilović pojasnila je da će se na taj način osposobiti mladi ljudi i nastavnici za zanimanja budućnosti, dodajući da će u program u BiH biti uključeno 565 škola.

"Program je već počeo, danas ga samo zvanično prezentiramo. Planiramo raditi u fazama imajući u vidu činjenicu da je obrazovni sistem u BiH prilično segmentiran, a važno nam je ostvariti saradnju sa svim ministarstvima i obrazovnim institucijama u BiH", istaknula je Halilović.

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Matthew Field kazao je da je to najveća investicija Vlade kada je u pitanju obrazovanje u BiH i zemljama zapadnog Balkana i u okviru njega dat će se podrška, resursi i oprema svim osnovnim školama.

Podsjetio je da je Ujedinjeno Kraljevstvo lider u polju kompjuterskih nauka u obrazovanju zbog čega je izrazio zadovoljstvo što će moći ta znanja i iskustva podijeliti u ovom regionu, investirajući tako u obrazovanje i bolju budućnost ekonomija u svakoj od zemalja.

Ministrica prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Natalija Trivić i ministar nauke, prosvjete, kulture i sporta u Vladi Kantona 10 Petar Galić najavili su danas da će škole raditi na implementiraju novih metoda učenja u osnovnim školama RS-a, odnosno Kantona 10.

Jedan od očekivanih rezultata tog trogodišnjeg programa je da direktori u svim osnovnim školama podrže uvođenje inovativnih metoda u nastavu i motiviraju nastavnike da ih primjenjuju u učionicama.

Tokom predstavljanja programa u isto vrijeme organizirano je i takmičenje učenika osnovnih škola u kodiranju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti