Brifing za diplomatske predstavnike zemalja u Odboru guvernera EBRD-a

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Brifing za diplomatske predstavnike zemalja u Odboru guvernera EBRD-a

Brifing, na kojem se okupilo pedesetak visokih diplomata akreditovanih u BiH, održan je u cilju prezentiranja informacija o toku priprema za 28. godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD-a.

20.03.2019. 11:57 / Izvor: Akta.ba

Brifing za diplomatske predstavnike zemalja zastupljenih u Odboru guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) održan je jučer u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Brifing, na kojem se okupilo pedesetak visokih diplomata akreditovanih u BiH, održan je u cilju prezentiranja informacija o toku priprema za 28. godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD-a i prateći Poslovni forum, koji će biti održan u Sarajevu od 7. do 9. maja ove godine. Sastanak Odbora guvernera EBRD-a je centralni događaj predstojećeg trodnevnog skupa.

Uime MVP-a BiH domaćin brifinga je bio pomoćnik ministra za multilateralne odnose Almir Šahović, a Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH predstavljao je sekretar Ministarstva i šef državnog koordinacionog tima Hamid Tinjak.

Pored direktora Ureda EBRD-a u BiH Iana Browna, delegaciju EBRD-a su činili generalni sekretar Banke Enzo Quattrociocche, šefica protokola u Uredu generalnog sekretara Stefania Galbiati Ball, šef Odjela za organizaciju međunarodnih sastanaka Banke Eric Ortega i glavni ekonomist EBRD-a Sergei Guriev.

Poslovni forum koji je ključni element Godišnjih sastanaka Banke predstavlja platformu na kojoj predstavnici EBRD-a prezentuju svrhu i ciljeve Banke kojima se potpomažu tranzicije, sa posebnim težištem na razvoj privatnog sektora. Forum će okupiti sve privredne aktere oko bogatog programa panel-diskusija, sesija posvećenih investicionim prilikama, bilateralnih sastanaka i aktivnosti umrežavanja, a uporedo sa sastancima Odbora guvernera i aktivnosti u okviru Poslovnog foruma bit će realizirani i susreti organizacija civilnog društva.

Panel o zapadnom Balkanu na visokom nivou bit će održan 8. maja, uz učešće lidera šest zemalja zapadnog Balkana, nakon čega će uslijediti sesija posvećena prezentacijama investicionih prilika i mogućnosti.

Na ovoj poslovno-političkoj manifestaciji učestvovat će 500 zvaničnih delegata u 70 delegacija, na čijem čelu se nalazi guverner EBRD-a, 700 poslovnih gostiju, predstavnici domaćih i stranih medija, NVO i civilnog društva, 150 članova operativnog osoblja EBRD-a, 200 članova logističkog osoblja EBRD-a, 150 zvaničnika zemlje-domaćina - ukupno oko 2.000 osoba, saopćeno je iz MVP-a BiH.       

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti