Naida Ćenan Čevra: Konferencija Sfera 2019 će okupiti struku i nauku

22.03.2019. 14:34 / Izvor: Akta.ba
Naida Ćenan Čevra: Konferencija Sfera 2019 će okupiti struku i nauku

Više o konferenciji govori Naida Ćenan Čevra, koordinator naučno stručnih konferencija.

Kompanija Sfera d.o.o. Mostar u saradnji sa Građevinskim fakultetom Sarajevo,  IGH institutom iz Zagreba, te GIT institutom iz Tuzle, organizuje VII po redu Međunarodnu naučno stručnu konferenciju ''Sfera 2019:Tehnologija betona'' koja će se održati 26. i 27.03.2019. godine u Hotelu Hills u Sarajevu.

Više o konferenciji govori Naida Ćenan Čevra, koordinator naučno stručnih konferencija.

Da li su konferencije koje održava kompanija Sfera postale dio tradiocionalnog okupljanja građevinskog sektora u Bosni i Hercegovini?

- Definitivno da je cilj naše kompanije bio sa organizacijom ovakvih događaja podizanje svijesti stručnjaka u domenu građevinarstva i to o važnosti posjećivanja ovakvih manifestacija, gdje na jednom mjestu možemo vidjeti više kompanija iz istog polja djelovanja, te edukovati se o novim načinama primjene materijala i tehnologije građenja. Mi za naše događaje ne želimo reći da je to borba konkurentnih kompanija za svakog pojedinačnog gosta, nego je to zajednički utjecaj svih aktera na uspostavljanje međunarodne i domaće saradnje na polju edukacije. 

Recite nam nešto više o konferenciji koja je pred nama i temi koja će se obrađivati?

- Tema ovogodišnje konferencije je tehnologija betona. Moramo naglasiti da beton više nije materijal od kojeg se očekuje jednako kao i prije primjerice 10 godina. Danas od betona očekujemo da se upotrebljava i za mega konstrukcije i za namještaj. Dakle upotreba ovog materijala je postala izazov, i to ne više u onom najbitnijem segmentu betona, kao što je čvrstoća, nego i u drugim kao što je estetika i slične osobine. 

Betonski proizvodi su već decenijama predmet ispitivanja, a u cilju poboljšanja ugodnosti  korištenja unutrašnjeg prostora, te ostvarivanja veće stabilnosti konstruktivnih sistema. Na konferenciji se iznose regulative i standardi u oblasti tehnologije betona, prezentiraju dosadašnja iskustva u procesu izgradnje objekata, te preispituju naučna, i tehnološka dostignuća kao i profesionalna opredjeljenja u kontekstu proizvodnje i primjene materijala za spravljanje betona, njihove prednosti i uslovi za primjenu kao i mogućnosti za poboljšanjem. 

Ovo je VII konferencija koju organizujete? Kako ste zadovoljni proteklim konferencijama?

Naučno stručne konferencije iz oblasti građevinarstva i arhitekture koje organizujemo svakih 6 mjeseci su zaista postale tradicionalne i već prepoznate u cijeloj regiji kao respektabilan događaj koji na jednom mjestu spaja struku i nauku. Protekle konferencije obrađivale su teme kao što su krovovi, fasade, beton, otvori, te smo izuzetno zadovoljni cjelokupnim tokom održavanja konferencije, kao i učešćem zainteresiranih. Shodno dosadašnjim organizacijama koje su iza nas, a koje su imale odlične rezultate, nadamo se istim rezultatima na ovogodišnjoj konferenciji.

Ko su izlagači koji će se ove godine predstaviti?

- Sponzori ovogodišnje konferencije su kompanije: Sika BH d.o.o., Tvornica Cementa Kakanj d.d., Pinky-S d.o.o., te kompanija Penetron. Partneri i izlagači konferencije su: TKK d.o.o., Fabika cementa Lukavac d.d., Put Inženjering d.o.o., Brend Xypex, MC Bauchemie d.o.o., Nexe beton d.o.o, Tehna d.o.o., Transportbeton d.o.o., BT3BH d.o.o., Beton Lučko d.o.o., Xella d.o.o., Hering d.d., Martini Gradnja d.o.o., Kelteks d.o.o., Guma-M d.o.o., Inter d.o.o., Duly d.o.o., te kompanija Beton Ing d.o.o. 

Ovo je konferencija na kojoj ćemo imati najviše izlagača, a neki od njih su direktni konkurenti na terenu. Naravno, to što su svi podržali ovakav događaj, nama daje za pravo da kažemo da se definitivno u ovoj industriji teži ka zajedničkim ciljevima porasta rada i stabilnosti tržišta. 

Štandove svih ovih kompanija posjetitelji mogu vidjeti u prvom dijelu kongresne dvorane Hills. Naravno, ukoliko postoje nedoumice u vezi sa nekim proizvodima, načinima primjene, efektima u proizvodnji, kako prefabrikovanih elemenata, tako i transportnih betona i ugradnje istog, sigurno je da na sva ova pitanja posjetioci će moći dobiti precizne i tačne odgovore, koji mogu biti korisni u svakodnevnom radu i primjeni ovih proizvoda. 

Drugi dan konferencije bit će održana i panel diskusija? Recite nam više.

Konferencija je dvodnevnog karaktera, te će se oba dana održavati predavanja i prezentacije stručnjaka koji će govoriti o različitim temama, a vezanim naravno za tehnologiju betona. Drugi dan bit će održana i panel diskusija o temi konferencije, u kojoj imamo predstavnike kompanija i nauke. Razvije se dvosmjerna komunikacija, prijedlozi, upiti, upute i slično, a sve u cilju bolje informisanosti i djelovanja. Cjelokupan program obiluje sadržajnim temama i prezentacijama koje će publici sigurno biti od značaja, a smatramo da je veoma važno imati mogućnost direktne komunikacije sa proizvođačima. Svi zainteresovani program mogu vidjeti na linku: https://2019.sfera.ba/program-2/

S obzirom na to da se datum početka konferencije bliži, da li je ostalo slobodnih mjesta, te na koji način se inače zainteresovani mogu prijaviti?

- Učešće na konferenciji je besplatno, što je i bila politika našeg poslovanja svih prethodnih konferencija, dakle u saradnji sa sponzorima i patnerima omogućiti svim zainteresiranim akterima, aktivno učešće na konferenciji,  a svi zainteresovani se mogu prijaviti putem online linka: https://2019.sfera.ba/.  Možemo reći da je oko 80% naših kapaciteta popunjeno, te ovim putem pozivam sve one koji su zainteresovani, a nisu se još prijavili, da to učine što skorije. 

Za kraj, možete li nam reći da li ste imali podršku vladinih institucija u organizaciji događaja?

- Kompanija Sfera ovakve događaje uvijek radi u saradnji sa realnim sektorom. Naravno, uvijek u toku svečanog obraćanja obrate se i gosti, koji doprinose razvoju određenog sektora, ili regije. Ovog puta, pored obraćanja ispred Građevinskog fakulteta iz Sarajeva, i kompanije Sfera d.o.o., u svečanom dijelu otvaranja manifestacije, imat ćemo obraćanje i ispred Federalnog ministarstva prostornog uređenja, kao i gdina Branimira Muidže u ulozi direktora Tvornice Cementa Kakanj d.d. i predsjednika Vijeća stranih investitora BiH. Konferenciju će službeno otvoriti Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti