Objavljen treći poziv za dodjelu Media Production i Media Mixer grantova

25.03.2019. 09:45 / Izvor: Akta.ba
Objavljen treći poziv za dodjelu Media Production i Media Mixer grantova

Projektom je planirana dodjela tri vrste grantova: New voices, Media mixer i Media Production.

Objavljen je treći javni poziv za dodjelu Media Production i Media Mixer grantova u okviru Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP).

Projektom je planirana dodjela tri vrste grantova: New voices, Media mixer i Media Production.

Glavni ciljevi dodjele grantova u IMEP programu su: podržati produkciju visokokvalitetnog sadržaja, ojačati nezavisnost medija,  poboljšati doseg medija do korisnika i komunikaciju sa njima, promovirati inovativni pristup i kritičko razmišljanje, doprinijeti boljem okruženju za rad medijskih kuća i novinara,  ojačati kapacitete novinara i medija i primjenu profesionalnih standarda i promovirati proces integracije BiH u EU, jednaka prava za sve, borbu protiv korupcije i druga pitanja od interesa za demokratizaciju bh. društva.

Kako je navedeno u pozivu aplikanti u okviru istog javnog poziva i u okviru iste vrste granta ne mogu dobiti dva granta, ali mogu na različitim vrstama grantova u okviru istog kruga javnih poziva. 

Maksimalni iznos koji se dodjeljuju za pojedinačne projekte u okviru ove grant linije su do 25,000.00 USD Troškovi vezani za plate i operativne troškove zajedno, ograničeni su na 30 posto ukupnog iznosa budžeta.

U IMEP-ovom pozivu je navedeno kako neće prihvatiti troškove kako šti su: kupovina opreme u ukupnom iznosu većem od 1.000,00 USD, nabavku vozila i nekretnina, međunarodna putovanja, troškove nastale prije potpisivanja Ugovora,  dugovi i troškovi servisiranja duga (kamate), rezervisanje sredstava za gubitke, dugove ili potencijalne buduće obaveze,  kupovina zemljišta ili nekretnina  te pozajmice trećim licima.

Trajanje projekta u okviru ovog Javnog poziva ne može biti kraće od 12, niti duže od 18 mjeseci.

Na treći poziv IMEP-a mogu se javiti organizacije civilnog društva i privatni mediji.

Rok za podnošenje aplikacija je 21.04.2019. godine.

IMEP je USAID-ov petogodišnji program (april 2017 - april 2022.) sa glavnim ciljem da doprinese nezavisnosti medija i slobodi izražavanja u Bosni i Hercegovini kroz jačanje održivosti medija, podizanju kvaliteta medijskog sadržaja, jačanju kapaciteta novinara, osiguranju pravne podrške medijskim organizacijama i novinarima, uključujući građane kao aktivne učesnike koji doprinose medijskom prostoru, sa elementima jačanja kapaciteta građana i jake promocije nezavisnih medijskih glasova u BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti