Bivak na Visočici uvršten u 10 najljepših udaljenih objekata na svijetu

24.12.2020. 09:37 / Izvor: Akta.ba

Smješten na zabačenoj planini Visočica, ova mala građevina služi kao sklonište za planinare i omogućava impresivan pogled na krajolik.

Bivak "Zoran Šimić", koji je 2019. izgrađen na planini Visočici, uvršten je u prestižnu listu najljepših arhitektonskih ostvarenja na svijetu u kategoriji malih udaljenih objekata. 

Riječ je o izboru koji je sačinio arhitektonski časopis DesignBoom. 

Ovo je veliko priznanje za atelje Filter Arhitektura, kojeg predvodi Kenan Vatrenjak, koji je ujedno i glavni projektant bivaka. 

"Smješten na zabačenoj planini Visočica, ova mala građevina služi kao sklonište za planinare i omogućava impresivan pogled na krajolik. To je prvi objekt ovog tipa na planini koja je odnedavno postala pristupačnija i zbog razvoja putne infrastrukture", piše DesignBoom. 

Bivak Zoran Šilić, koji potpisuje Filter arhitektura, smješten je na rubu kanjona Rakitnice koji se proteže Visočice i Bjelašnice.

"Ovo je jedna od rijetkih lokacija na kojima planinarska staza siječe kanjon, povezujući obje planine i otvarajući pogled nad prostranim krajolikom koji oduzima dah. Projekt je zamišljen kako bi posjetiteljima omogućio taj pogled i naglasio iskustvo boravka na tom mjestu", stoji u obrazloženju na stranici  DesignBoom. 

Važno je naglasiti da je projekt izgradnje jednog ovakvog objekta  kolektivna zasluga Planinarskog društva Željezničar, čiji su članovi učestvovali u prebacivanju materijala i gradnji objekta na ovoj teže pristupačnoj lokaciji. 

 

FOTO: Jadran Čilić, Zlatan Kurto, Dženad Džino

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti