Bojić: Sve snage ćemo usmjeriti na jaču i progresivniju proizvodnju

21.12.2017. 15:56 / Izvor: Akta.ba
Bojić: Sve snage ćemo usmjeriti na jaču i progresivniju proizvodnju

Za Vanjskotrgovinsku komoru BiH ovo je je završetak još jedne uspješne poslovne godine.

Za Vanjskotrgovinsku komoru BiH ovo je je završetak još jedne uspješne poslovne godine.

Bruno Bojić, potpredsjednik Vanskotrgovinske komore kaže kako u političkom ambijentu u kojem se nalazi BiH, građani BiH i privrednici se mogu pohvaliti sa 2017. godinom.

"Napravljen je iskorak kada je riječ o pokrivenosti uvoza izvozom koja je povećana. Na takav način, krupnim koracima idemo ka tome da ujednačimo vanjskotrgovinsku razmjenu BiH koja je nažalost još daleko, ali imamo i šansu i sve okvire da to možemo uraditi", kazao je Bojić danas u Sarajevu na novogodišnjoj konferenciji za novinare.

Naglasio je kako je teško izdvojiti poseban sektor, ali smatra da možemo govoriti kako drvna industrija prednjači, kao i metalski sektor sa namjenskom industrijom.

"Sektor turizma je prepoznatljiv, kao i poljoprivredno-prahrambeni sektor je sve jači. Neki privredni subjekti u oblasti građevinarstva dobili su određene dionice autoputeva, mostova u konkurenciji sa prestižnim i renomiranim kompanijama", rekao je Bojić, naglašavajući kako je porezni ili poslovni ambijent u BiH u odnosu na okruženje mnogo boljii kvalitetniji i pruža mogućnost našim privrednicima da normalno funkcioniraju i posluju.

Posebno je istakao kako se nada da u 2018. godini neće biti nekih dodatnih opterećenja.

Osvrćući se na infrastrukturu i investicije, kazao je kako nam je to jako bitno.

"Infrastruktura je progres cijelog razvoja jedne države. Što se tiče investicija bitno je i to da se nijedan veći investitor nije povukao iz BiH  i nije prihod iznio iz BiH, nego je taj prihod posebno u realnom sektoru reinvestirao i na takav način okrupnio u BiH", istaknuo je Bojić, te dodao kako se nada da će zajedničkim aktivnostima u 2018. godini snažnije podupirati investicijsku klimu i naći kvalitetna rješenja za veće investicije i bolje  poslovanje svih privrednih subjekata.

"VTK BiH je u 2017. ispunila svoju misiju predstavljanja, zastupanja privrednih subjekata i pred zakonodavnim tijelima i pred svima onima koji žele saradnju sa BiH, odnosno diplomatsko-konzularnim predstavništvima, privrednim subjektima u inostranstvu, što se pokazalo opravdanim. Povećali smo izvoz kroz sajamske manifestacije, okrugle stolove, seminare...U 2018. sve snage ćemo usmjeriti na to da nađemo adekvatna rješenja za jaču i progresivniju proizvodnju i nastup na inozemnim tržištima", zaključio je Bojić.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti