Bolja saradnja sa Sudom u Strazburu

29.12.2017. 08:56 / Izvor: Akta.ba
Bolja saradnja sa Sudom u Strazburu

Pristupanjem ovom protokolu želi se smanjiti broj predmeta pred Evropskim sudom i stvoriti mogućnosti da najviše sudske instance iz BiH mogu tražiti mišljenje Suda u Strazburu

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za potpisivanje Protokola 15. i Protokola 16. uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, čime BiH ispunjava svoje međunarodne obaveze.

Pristupanjem ovom protokolu želi se smanjiti broj predmeta pred Evropskim sudom i stvoriti mogućnosti da najviše sudske instance iz BiH mogu tražiti mišljenje Suda u Strazburu o pitanjima koja se odnose na osnovne principe u vezi sa tumačenjem i primjenom prava i sloboda garantiranih Konvencijom ili njenim protokolima.

Na sjednici je definirano da su Ustavni sud BiH, Sud BiH, Vrhovni sud Federacije BiH i Vrhovni sud Republike Srpske, kao najviši sudovi, nadležne instance za pribavljanje savjetodavnog mišljenja Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u vezi s tumačenjem ili primjenom prava i sloboda iz Evropske konvencije o ljudskim pravima i njenim protokolima.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH dostavit će Prijedlog osnova za potpisivanje Protokola 15. i Protokola 16. uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a za bh. potpisnika  predložen  je šef Stalne misije BiH pri Vijeću Evrope u Strazburu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti