Čampara: Čaušević i ostali nanijeli više štete nego poplave

21.06.2014. 10:10 / Izvor: Nezavisne novine
Čampara: Čaušević i ostali nanijeli više štete nego poplave

U Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu u petak je održano ročište po prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora za deset osumnjičenih u predmetu "Kemal Čaušević i drugi".

U Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu u petak je održano ročište po prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora za deset osumnjičenih u predmetu "Kemal Čaušević i drugi", a koji su u srijedu uhapšeni u akciji "Pandora", koju zajedno provode Tužilaštvo BiH i SIPA.

Sud BiH o prijedlogu Tužilaštva treba da se izjasni u roku od 24 sata od podnošenja tog prijedloga.

"To znači da Sud BiH treba da se izjasni večeras (petak) do 20 sati i 20 minuta", rekao je novinarima Fahrija Karkin, advokat jednog od osumnjičenika.

U drugoj sudnici uporedo je trajalo ročište po prijedlogu Tužilaštva za određivanje mjera zabrane za još dvadeset osumnjičenih u ovom predmetu.

Tužioci Dubravko Čampara i Oleg Čavka pred postupajućim sudijom za prethodni postupak Željkom Marinić istakli da su uhapšene osobe osumnjičene za organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, stvaranjem monopolističkog položaja na tržištu, pranje novca, poreznu utaju, carinsku prevaru i protuzakonito posredovanje.

Dubravko Čampara je rekao da će Tužilaštvo dokazati da je zbog krivičnih djela ove grupe budžet BiH oštećen za više od dvije milijarde KM.

"Nanijeli su više štete nego poplave koje su pogodile zemlju", procijenio je, između ostalog, Čampara. On tvrdi da to nanošenje štete traje od 2004. i formiranja Uprave za indirektno oporezivanje, odnosno od početka Čauševićevog mandata do danas.

"Čaušević je otišao u februaru 2011, ali je njegove 'poslove' preuzeo Zdravko Cvjetinović. Njihova imovina se enormno povećavala, kako u BiH, tako i van nje, a takvu imovinu nije moguće steći od plaće. Jedino da mi donesu dobitni loto tiket uplaćen u Evropskoj uniji. To bi jedino moglo opravdati ovoliku dobit", rekao je.

Dodao je kako su svi osumnjičeni, izuzev prvoosumnjičenog Čauševića, još uposlenici UIO, te da su do neki dan obavljali poslove zbog kojih su lišeni slobode.

"Cvjetinović je dobio dojavu da će biti uhapšen te je krenuo bježati, a pripadnici SIPA su ga lišili slobode u Gradišci. Imao je gdje pobjeći jer je koruptivnim radnjama stekao veliku imovinu u susjednoj Srbiji", naveo je tužilac Čampara.

Cvjetinović je ovu tvrdnju negirao, te pojasnio da je krenuo na odmor i da tome svjedoči i garderoba pronađena u njegovom koferu.

Tužilac Čavka je rekao da je Čaušević bio produžena ruka Ramiza Delalića Ćele, te da je njegovim posredovanjem stupio u kontakt s Anesom Sadikovićem.

Čaušević je ove navode opovrgnuo.

"Ramiza Delalića Ćelu vidio sam šest puta i to kad mi je bio komandant u ratu. Nisam imao nikakve kontakte s njim", rekao je u petak na ročištu Kemal Čaušević.

Istakao je da se slaže da ispitaju sve radnike i ako ijedan potvrdi da mu je on rekao da radi nešto mimo zakona "pristaje da odmah dobije 40 godina".

Asim Crnalić, advokat prvooptuženog Čauševića, negirao je navode tužitelja, ističući kako Čaušević nije imao veze s postavljanjem Cvjetinovića na poziciju pomoćnika direktora, te zatražio da njegovog klijenta puste iz pritvora.

Oleg Čavka je potvrdio da je Čaušević vršio mobing nad radnicima UIO BiH, te da im je, kako bi ih držao pod kontrolom, svaka tri mjeseca produžavao radni odnos.

Branioci Čauševića, Cvjetinovića i ostalih osumnjičenika negirali su sumnje Tužilaštva i tražili da njihovi branjenici ne budu pritvoreni. Osim Čauševiću i Zdravku Cvjetinoviću, Tužilštvo je predložilo pritvor i za Zorana Cvjetinovića, Janka Jovanovića, Anesa Sadikovića, Enisu Imširović, Jusufa Ćosovića, Milanka Nikića, Miroslava Kragulja te Radovana Đurića, koji je u bijegu.

Ratko Kovačević, portparol UIO, rekao je da će za sve službenike za koje Sud BiH, na prijedlog Tužilaštva BiH, donese rješenja o izricanju mjere pritvora ili zabrane, UIO u skladu s važećim propisima izreći mjeru suspenzije s radnog mjesta.

Asim Crnalić, advokat Kemala Čauševića, govorio je o bogatstvu svog klijenta.

"On nije trošio novac po kafanama, a moram reći i da je stipsa i da neće drugome platiti kafu. Sve što je imao, ulagao je u nekretnine, čak nije ni putovao, izuzev ako bi mu za to bile plaćene dnevnice, od kojih je također zaradio značajnu sumu", naveo je Crnalić, dodajući da je porijeklo Čauševićeve imovine lako provjerljivo.

Čaušević se požalio Sudu BiH na uvjete u pritvoru.

"Dva dana ništa nisam jeo, a nisu mi htjeli donijeti ni naočare. Uvjeti u kojima drže pritvorene su nehumani. Nisu mi dali ni da se presvučem, a nuždu vršimo u posudi u sobi u kojoj boravimo", rekao je Čaušević.

Njemu je u toku suđenja bilo loše, pa ga je sudija pitala da li želi da napravi pauzu, na što je Čaušević rekao da može izdržati do pauze.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti