Da bi izvozila meso u EU BiH mora bolje upravljati životinjskim otpadom

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Da bi izvozila meso u EU BiH mora bolje upravljati životinjskim otpadom

BiH još uvijek ne upravlja životinjskim otpadom u skladu sa EU standardima, istaknuto je jučeru Sarajevu na ceremoniji okončanja dvogodišnjeg projekta.

21.06.2018. 07:46 / Izvor: Fena

BiH još uvijek ne upravlja životinjskim otpadom u skladu sa EU standardima, istaknuto je jučeru Sarajevu na ceremoniji okončanja dvogodišnjeg projekta "Tehnička pomoć u oblasti upravljanja nusproizvodima životinjskog porijekla i životinjskim otpadom u BiH" koji je finansirala EU iz sredstava IPA 2012.

Projekt je koštao 1,67 miliona eura, a sklopu njega je tokom dvije godine sačinjena Strategija o upravljanju nusproizvodima životinjskog porijekla i Studija izvodljivosti koja procjenjuje tehnološke opcije i predlaže najbolja rješenja.

Šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH Melvin Asin istakao je da bi rezultat pravilne implementacije tih dokumenata trebao pomoći u stvaranju preduslova za izvoz proizvoda od mesa iz BiH u EU.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da BiH u ovoj oblasti zaostaje i da se životinjski otpad odlaže po smetljištima i u rijekama, što je jedna od ključnih prepreka da izvozimo crveno meso u EU.

"Nadam se da su stečeni uslovi za tako nešto i trebamo krenuti u implementaciju ovih strateških dokumenata, a vjerovatno i u izmjene zakonodavstva na svim nivoima", rekao je Šarović.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba naveo je da je zadatak svih nadležnih tijela u BiH,  prvenstveno, zbrinjavanje životinjskog otpada prve kategorije, jako opasan otpad i kategorije dva, uginule životinje, što mora finansirati država, a klaoničke kalcifikate i ostalo sami proizvođači.

Projekt je provodio konzorcij koji je predvodio Ured za ekonomsku politiku i regionalni razvoj iz Poljske (EPRD), a uključivao je Energozelenu, FORNAL i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti