Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Da li će još jedan proizvodni bh. gigant biti ugašen?

02.08.2021. 13:28 / Izvor: N1

Radnici fabrike Mofas, koja je nastala dijelom od nekadašnjeg Famosa iz Hrasnice, protestovali su danas u krugu preduzeća. Upozorili su kako i ovom proizvodnom gigantu prijeti gašenje. Među njima su i oni koji rade više od 15 godina. Poručili su da se neće predati tako lako.

Da li će fabrika Mofas u stečaj ili likvidaciju odlučit će vlasnici. A oni su: Otte Dirk – 24 posto udjela. Šefik Husaković iz Tešnja – 25 posto, firma Paul Berhardt – dva posto i nekadašnji Famos, odnosno Vlada RS – 49 posto.

Vlada RS ga najavila kao strateško preduzeće

Iako je, kada je 2015. godine preduzeće formirano, Vlada RS naglasila kako se radi o strateškom preduzeću, dugovanja prema radnicima su se nizala iz godine u godinu. Godinama im se nisu uplaćivali doprinosi, a zadnjih 5-6 mjeseci ni plate. Onima koji su radili i u Famosu, duguju se preko 28 plata. Kazali su im da je nastupila zastara iako je dug objavljen u Službenom glasniku.

Radnici su kazali kako su se okupili da ukažu na ovaj problem i upozore javnost da bi se još jedan nekadašnji gigiant mogao ugasiti.

Kupci zadovoljni, vlasnik nije

Ono što je indikativno u ovom slučaju, kažu radnici, jeste da je sam vlasnik bio nezadovoljan proizvodima koji su mu slati u Njemačku, ali da su kupci bili zadovoljni onim što se napravi u ovoj fabrici.

Samo preduzeće ima mašine koje su nakon završenog rata preseljene iz nekadašnjeg Famosa u Hrasnici. Iz sindikata ovog preduzeća kažu da su samo svojim naporima uspjeli održavati ove mašine i koliko-toliko ispune rokove za isporuku naručenih proizvoda.

Milivoje Gutalj, direktor preduzeća, nije htio stati pred kameru N1 televizije, ali je u razgovoru sa reporterom N1 kazao kako je na vlasnicima da li će preduzeće ići u stečaj ili brzu likvidaciju. Ako se to dogodi, više od 90 radnika sa preko 15 godina radnog iskustva bi moglo ostati bez posla i završti na birou.

Poslali smo upit i Vladi RS.

PODIJELI:

TAGOVI:

Mofas

stečaj

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti