Dobre prakse iz Sjeverne Makedonije primijeniti u bh. pčelarstvu

14.11.2019. 09:01 / Izvor: Akta.ba
Dobre prakse iz Sjeverne Makedonije primijeniti u bh. pčelarstvu

Pred održavanje 4. Kongresa pčelarstva i pčelinjih proizvoda u Sarajevu ovog vikenda, tema razvoja sektora pčelarstva privlači pažnju javnosti.

Pred održavanje 4. Kongresa pčelarstva i pčelinjih proizvoda u Sarajevu ovog vikenda, tema razvoja sektora pčelarstva privlači pažnju javnosti. Na Kongresu će govoriti predstavnici nekoliko krovnih saveza pčelara iz regije, te brojni eksperti iz zemlje i svijeta. Da su izazovi u Republici Sjevernoj Makedoniji isti kao oni u Bosni i Hercegovini, potvrđuje i razgovor sa predstavnicima njihovog krovnog Saveza pčelarskih udruga. 

"Pčelarstvo je privredna grana bez koje razvoj poljoprivrede u ovom trenutku nije moguće zamisliti. Od nje imaju koristi ne samo pčelari, nego što je još važnije voćari, ratari i dugi, budući da je oprašivanje biljka ovisan od pčela. U Makedoniji djeluje oko 7000 pčelara i oko 250 000 pčelinjih društva. Zbog toga Savez pčelarskih udruga u Makedonije uporno vodi dogovore s Ministarstvom poljoprivrede, kako bi pčelarstvo zauzelo povoljniju poziciju u rangiranju sektora poljoprivrede. Razvoj pčelarstva podrazumijeva i ruralni razvoj, samozapošljavanje mladih koji osatju na selimu, proizvodnju zdrave organske hrane, zaštitu okoliša i razvoj seoskog turizma", kazao je Mende Trajkovski, predsjednik Saveza pčelarskih udruga u Republici Sjeverna Makedonija.

U Makedoniji ima 32 pčelarska udruženja, pa zajedno sa Savezom i znanstvenim institucijama se redovito poduzimaju napori kako bi se podigla razinu znanja pčelara, posebno kod uvođenje novih tehnologija i zaštitu od bolesti pčela.

"Ulažu se i napori za povećanje interesa prema pčelama, posebno među mladima, sa ciljem da se unaprijedi organizacija pčelarstva i koriste pčelinji proizvodi kao zdrava hrana. U više od 20 gradova i sela širom zemlje se postžu pozitivni rezultati, raste interes mladih za pčelarstvo, ali i interes za konzumiranje pčelinjih proizvoda u svakodnevnoj prehrani ljudi", dodaje Trajkovski.

Kao rezultat međusobnih razgovora s Ministarstvom subvencije od 10 eura po pčelinjoj obitelji i razne druge mjere uvedene su kroz nacionalni program ruralnog razvoja, ali i kroz IPARD program za subvencioniranu nabavu pčelarske opreme. 

"Savez je uspio u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede uspostaviti podsektorsku skupinu za med. Ovdje se razgovara o problemima i potrebama za poboljšanjem pčelarstva u Makedoniji. U toku su pregovori o smanjenju poreza na dodanu vrijednost (PDV) na pčelarsku opremu s 18% na 5%. Uskoro započinje rad na projektu izrade katastra pčela zajedno s Ministarstvom poljoprivrede. Radi se na projektu zaštite geografskog prijekla meda (brendiranje). To su neke teme o kojim želimo dijeliti iskustva i sa pčelarima u Bosni i Hercegovini", zaključuje Trajkovski.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti