Đokić: Republika Srpska marljivo radi na razvoju sektora energetike

28.04.2018. 09:43 / Izvor: Akta.ba
Đokić: Republika Srpska marljivo radi na razvoju sektora energetike

Đokić je ocijenio da Republika Srpska vrlo odgovorno sprovodi ukupnu energetsku aktivnost unutar BiH.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić učestvovao je na jučer završenom 4. Energetskom samitu u Neumu, na kojem je kazao da se na sektoru energetike temelji ubrzan ekonomski rast i razvoj Republike Srpske.

"Ove godine smo donijeli Zakon o gasu koji je usklađen sa svim evropskim direktivama i standardima. Donijeli smo izmjene i dopune Zakona o koncesijama, kojim smo regulisali pitanje zaštite i unapređenje investicija", rekao je Đokić na press konferenciji za novinare.

Kaže da je tim zakonskim rješenjem poboljšan obim prihoda koji će ići u budžete opština Republike Srpske, u kojima se nalaze energetski kapaciteti.

Đokić je ocijenio da Republika Srpska vrlo odgovorno sprovodi ukupnu energetsku aktivnost unutar BiH, kroz nadležnosti koje ima, te napomenuo da, iako je nadležnost u ovoj oblasti po Dejtonskom sporazumu dodijeljena entitetima, postoji stalna tendencija da se ta nadležnost prenosi na nivo BiH.

"Republika Srpska ne podržava politiku prenosa nadležnosti, te se naša Vlada odlučno tome suprotstavlja. Želimo da u okviru postojećih ustavnih i zakonskih nadležnosti kreiramo ukupan energetski život ove zemlje, za šta ima veoma mnogo prostora", rekao je Đokić.

On je naveo da je ovogodišnji energetski samit stavio fokus na pitanja razvojnog karaktera, posebno u sistemu stvaranja uslova za sticanje prava na građenje i dobijanja građevinskih dozvola, te poboljšanje koncesionih aktivnosti i pravljenje transparentnim procesa sticanja koncesionih dozvola.

Akcenat je bio i na komunikaciji javnosti, kada je riječ o izgradnji energetskih objekata, te razvoju i unapređenju sistema energetske efikasnosti, a dat je i značaj ukupnim odnosima u sektoru energetike u BiH, kroz definisanje glavnih strateških dokumenata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti