Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Dom naroda usvojio izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH

06.06.2014. 15:16 / Izvor: SRNA

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas po hitnom postupku izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH, koje se odnose na rezani duvan, čime je ispunjen uslov za nastavak stendbaj-aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/.

Savjet ministara BiH utvrdio je 11. aprila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, kojim se uvode specifične akcize za rezani duvan, odnosno cigare i cigarilose, s ciljem obezbjeđenja uslova za zaštitu legalnih privrednika koji izmiruju obaveze, zaustavljanja trenda pada prihoda od akciza na duvanske prerađevine, suzbijanja nelegalnog tržišta i harmonizacije akciza na različite duvanske proizvode.

Usvojenim rješenjima izjednačavaju se akcize na sirovi duvan i duvanske proizvode, čime se, između ostalog, obezbijeđuje važan izvor javnih prihoda.

Akcize na rezani duvan važan su izvor javnih prihoda i bitni su za stabilizovanje entitetskih budžeta.

Tokom rasprave o ovim izmjenama i dopunama zakona, predsjedavajući Kluba bošnjačkih delegata Halid Genjac naglasio je važnost njegovog usvajanja radi nastavka aranžmana sa MMF-om.

Na njegov prijedlog usvojen je zaključak, kojim Dom naroda obavezuje Savjet ministara BiH da prati efekte usvojenog zakona i da u slučaju njegovih negativnih efekata predloži nove dopune i izmjene.

Protiv ovakvih rješenja bila je Borjana Krišto iz Kluba hrvatskih delegata, koja je ocijenila da ovaj zakon neće doprinijeti boljem punjenju budžeta i da predstavlja direktan udar na područja na kojima se uzgaja duvan.

Izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH prethodno je usvojio Predstavnički dom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti