Donacija sanofi-aventisa dijabetološkim savjetovalištima u Kantonu Sarajevo

05.11.2007. 13:34 / Izvor: eKapija.ba
Donacija sanofi-aventisa dijabetološkim savjetovalištima u Kantonu Sarajevo

Povodom 14. novembra, Svjetskog dana dijabetesa, Predstavništvo prve u Evropi i treće u svijetu farmaceutske kompanije sanofi-aventis, za BiH doniralo je aparate za permanentno praćenje glikoliziranog hemoglobina HbA1c za četiri savjetovališta za dijabetes pri JU Domovi zdravlja Sarajevo i Udruženju dijabetičara KS.

Aparate je generalnom direktoru JU Domovi zdravlja prim. dr. Slobodanu Trniniću uručio regionalni direktor Predstavništva sanofi-aventis groupe u Sarajevu prim. dr. Mehmed Kundurović u prostorijama biblioteke Dom zdravlja Centar, Vrazova 11/4.

Zbog nedostatka ovih aparata, ovu vrstu testa dugotrajne kontrole šećera u krvi do sada su brojni oboljeli od dijabetesa u Kantonu Sarajevo mogli izvršiti samo Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Glikolizirani hemoglobin koji se određuje ovim aparatima najbolji je pokazatelj dobro regulirane glikemije i uspješne inzulinske terapije. NycoCard Reader su portabl aparati, vrlo jednostavni za upotrebu, namijenjeni monitoringu metaboličke kontrole kod dijabetičara u savjetovalištima i zasnovani su na trominutnom testu vrijednosti HbA1c u kapilarnoj krvi. sanofi-aventis je uz aparate donirao i reagense, kao i kanile za uzimanje uzoraka krvi, a medicinskom osoblju obezbijedio i obuku za rad na njima. Ovu vrijednu donaciju dobila su dijabetološka savjetovališta u općinama Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža.

Ovom prilikom prim. dr. M. Kundurović je izjavio: "Izražavamo veliko zadovoljstvo što možemo izvršiti ovu korisnu donaciju za domove zdravlja Kantona Sarajevo i Udruženju dijabetičara KS, te na taj način omogućiti pacijentima i ljekarima, ne samo korištenje naših izvanrednih inzulinskih preparata, nego i redovan test dugotrajne kontrole sećera u krvi. Ovaj vid konkretne pomoći ljekarima dijabetolozima i pacijentima dijabetičarima, ujedno predstavlja i nastavak naše dugogodišnje saradnje sa jednima i drugima", saopćeno je iz sanofi aventisa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti