Druga radionica o izradi dokumenata za prehrambenu industriju

12.02.2008. 11:07 / Izvor: Fena
Druga radionica o izradi dokumenata za prehrambenu industriju

U Sarajevu se danas drugi dan održava radionica pod nazivom "Izrada bh. referentnih dokumenata o najboljim raspoloživim tehnikama za prehrambenu industriju".

Cilj skupa je da se prezentiraju dijelovi nacrta referentnih dokumenata - tehničkih uputa o najboljim raspoloživim tehnikama za šest podsektora prehrambene industrije te da se realiziraju konsultacije sa zainteresiranim stranama i javnošću.

Svi ti dokumenti naredni mjesec bit će dostupni i na web stranici Instituta za hidrotehniku.

Po finaliziranju i usvajanju od resornih entitetskih ministarstava oni treba da koriste kao vodič u pripremi zahtjeva za izdavanje okolinskih dozvola i izdavanje tih dozvola.

Prvog dana rada obrađeni su dokumenti koji se odnose na klaonice krupne stoke, preradu mesa i uzgoj i preradu ribe, dok će danas riječi biti o dokumentima posvećenim preradi mlijeka i mliječnih proizvoda, preradi voća i povrća i proizvodnji piva.

Ovaj i skup upriličen je u okviru aktivnosti na LIFE projektu "Jačanje kapaciteta za implementaciju integralne prevencije i kontrole zagađivanja u BiH (IPPC-BiH)", koji izvode Institut za hidrotehniku iz Sarajeva i grčka firma EXERGIA a.s.

Radionici prisustvuju predstavnici entitetskih, kantonalnih i općinskih organa nadležnih za zaštitu okoliša, a koji se bave izdavanjem okolinskih dozvola, predstavnici entitetskih ministarstava poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i agencija za vodna područja, inspekcija, industrijskih preduzeća šest podsektora prehrambene industrije, te sektorskih udruženja pri entitetskim privrednim komorama i Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Prva radionica o temi "Izrada bh. referentnih dokumenata o najboljim raspoloživim tehnikama za prehrambenu industriju" održana je početkom novembra prošle godine u Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti