Dvadesetak pilana traži poništenje odluke "Šuma RS": Ugroženi proizvođači briketa i paleta

07.08.2009. 09:05 / Izvor: Nezavisne novine
Dvadesetak pilana traži poništenje odluke 'Šuma RS': Ugroženi proizvođači briketa i paleta

Dvadesetak pilana i manjih drvoprerađivača iz RS zatražilo je 06.08.2009. godine od Vlade RS da ukine odluku Javnog preduzeća "Šume RS" o povećanju cijena ogrevnog i celuloznog drveta za 20 %, ocjenjujući je neosnovanom.

Oni su u zajedničkom saopštenju naveli da će ta odluka, koju je Upravni odbor "Šuma RS" donio 30. jula, dovesti do gašenja proizvodnje u toj branši i otpuštanja radnika.

"Šume RS" drugi put od početka godine poskupljuju cijenu pomenutih sortimenata, prvi put za sedam odsto, a sada za 20 %, i to u vremenu kada je drvna industrija u najvećoj krizi u posljednjih 20 godina i kada zemlje okruženja smanjuju cijenu drveta", ističu ti proizvođači.

Odluka "Šuma RS" je, navode, direktno pogodila prerađivače paletiranog ogrevnog drveta, proizvođače briketa, paleta i druge ambalaže, te građane po osnovu cijene ogreva.

Lazo Šinik, sekretar Udruženja prerade drveta pri Privrednoj komori RS, kaže da ta asocijacija još nije razmatrala odluku "Šuma RS", ukazujući da se ona neće odraziti na proizvođače namještaja, najvažnijeg dijela drvne industrije.

"Odluka se ne odnosi na trupce za rezanje koji imaju najveće učešće u proizvodnji i izvozu, ali će uticati na firme koje koriste celulozno i ogrevno drvo, najviše `Destilaciju` iz Teslića. Odluka "Šuma RS" je nelogična, pogotovo što mi zbog ekonomske krize koja je dovela do pada proizvodnje u ovom sektoru za 35 % tražimo sniženje cijene drvnih sortimenata", ističe Šinik.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, kaže da oni ne žele ulaziti u komercijalne odnose "Šuma RS" i drvoprerađivača, ali da se u principu protive povećanju krajnje cijene ogrevnog drveta za građane.

Neđo Ilić, direktor "Šuma RS", tvrdi da je povećanje cijene pojedinih drvnih sortimenata bilo neophodno zbog polugodišnjeg poslovnog gubitka tog javnog preduzeća od 5,3 miliona KM.

"Naše cijene su i sada niže ili ujednačene u odnosu na FBiH i zemlje okruženja i uopšte me ne zanimaju zahtjevi grupe ljudi koji su zajaukali čim su ostali bez ekstraprofita koji su zgrtali godinama", tvrdi Ilić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti