Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Dvije ponude za rekonstrukciju dijela Kliničkog centra Banja Luka

08.05.2014. 09:27 / Izvor: Fena

Kompanije „Vamed“ iz Austrije i „Metrostav A.S“ iz Češke Republike ispunile su sve uvjete iz javnog poziva za realizaciju projekta rekonstrukcije i opremanja Centralnog medicinskog bloka (CMB) i izgradnje Sjevernog krila Kliničkog centra Banja Luka.

Njihove ponude jučer su i zvanično otvorene u prostorijama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, u prisustvu članova tima za implementaciju projekta i predstavnika ponuđača.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite je 11. februara 2014. godine dostavilo tendersku dokumentaciju za realizaciju projekta na adrese pet kompanija: Vamed iz Austrije, Metrostav A.S iz Češke Republike, JV OHL ŽS & OH iz Češke Republike i Španije, JV CMB & Unieco iz Italije i Srbije i Bouygues Batiment International iz Francuske.

Radi se o kompanijama koje su svojevremeno prošle proces pretkvalifikacije, što znači da su ispunile sve kriterije navedene u pozivu, odnosno da imaju odgovarajuće iskustvo i kapacitete za realizaciju jednog od najkompleksnijih projekata u zdravstvu.

Vlada Republike Srpske imenovala je tim za implementaciju projekta u čijem sastavu se, pored predstavnika resornog ministarstva, nalaze i predstavnici Kliničkog centra Banja Luka, koji će u saradnji sa članovima konzorcijuma OPU (Obermeyer Planen + Beraten GmbH iz Njemačke, Uniplan Medizintechnik GmbH&Co KG iz Austrije i Procontrol d.o.o. iz Republike Srpske) izvršiti pregled i ocjenjivanje pristiglih ponuda.

Kompletnu proceduru izbora najpovoljnijeg ponuđača prati i odobrava Evropska investiciona banka iz čijeg se kredita finansira cjelokupan projekt.

Projektom je predviđena sanacija, adaptacija i reorganizacija Centralnog medicinskog bloka površine oko 41.300 m2, izgradnja novog Sjevernog krila površine oko 17.300 m2 i opremanje potrebnom medicinskom i nemedicinskom opremom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti