Gregorian gost govornik na radnom ručku Američke trgovinske komore

23.10.2007. 08:31 / Izvor: Fena
Gregorian gost govornik na radnom ručku Američke trgovinske komore

Američka trgovačka komora u Bosni i Hercegovini (AmCham BiH) održala je u ponedjeljak (22.10.2007.) 32. radni ručak u Sarajevu, a gost govornik, umjesto visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, bio je njegov prvi zamjenik Raffi Gregorian.

Govoreći o temi „Kreiranje brenda BiH kroz reforme i partnerstvo“, Gregorian je istaknuo da je BiH, nažalost, još zemlja koje se većina svijeta sjeća po slikama iz rata i da se „na radaru međunarodnih ulaganja registrira kao slabašna mrlja“.

- BiH može mnogo ponuditi u ekonomskoj sferi. Tu su električna energija, šumarstvo, turizam, ali suštinsko je pitanje za političare da li žele stvoriti novo bogatstvo ili postojeće dijeliti među sobom - rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH.

On je istaknuo da se BiH mora fokusirati na akcionu platformu koju su protekle sedmice prihvatili bh. lideri, a koja se odnosi na ekonomski razvoj BiH.

- Te ekonomske reforme u akcionoj platformi paket su mjera koje treba da donesu konkurentsku prednost BiH i one predviđaju odgovarajući sistem raspodjele prihoda s jedinstvenog računa, formiranje ekonomsko-socijalnog vijeća na nivou države, sigurnost za male štediše, donošenje komercijalnih zakona i još mnogo toga - rekao je Gregorian.

Do sada su se u BiH, kako je kazao, ekonomske i političke reforme slabo provodile pa riječ reforma u očima građana dobiva negativnu konotaciju.

- Visoki predstavnik je protekle sedmice pokazao svoju spremnost, a nadam se da su i bh. političari odlučni da porade na ekonomskom razvoju BiH i da se olakša preduzećima BiH da izvoze, rekao je Gregorian.

On je također kazao da BiH u ovome trenutku, u političkom smislu, ima brend stagnacije koji u javnosti moraju mijenjati političari.

Događaju su uz članove AmChama BiH prisustvovali poslovni partneri, a, kako je rečeno, zbog neizostavnih obaveza, svoje gostovanje je otkazao američki ambasador u BiH Charles English.

Ovom prilikom je promovirano i šest novih članova AmChama, a to su: Pliva Hrvatska-Predstavništvo u Sarajevu, Philip Morris d.o.o. Sarajevo, Hewlet Packard d.o.o. Sarajevo, Diner Club d.o.o. Sarajevo, Bosnalijek d.d. Sarajevo, te CITO rent a car d.o.o. Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti