Grupacija proizvođača, prerađivača i prometa ribe i ribljih prerađevina VTKBiH: U BiH se ne potiče ribarstvo

24.06.2009. 15:43 / Izvor: eKapija.ba
Grupacija proizvođača, prerađivača i prometa ribe i ribljih prerađevina VTKBiH: U BiH se ne potiče ribarstvo

Grupacija proizvođača, prerađivača i prometa ribe i ribljih prerađevina Vanjskotrgovinske komore BiH održala je 24. juna 2009. godine u Sarajevu sastanak na kome se govorilo o poticajima za ribarstvo, vodoprivrednim naknadama u RS, te izvozu ribe.

"Za 2009. godinu nemamo poticaje u Federaciji BiH, niti u RS, što znači da se ribarstvo nikako ne potiče u BiH. To je nelogično uzimajući u obzir činjenicu da izvozimo 70 posto svoje proizvodnje", kazao je predsjedavajući ove grupacije Almir Bašanović.

Prema njegovim riječima, resorno federalno ministarstvo je za ribarstvo za 2009. godinu izdvojilo samo 80.000 KM i ta sredstva su namijenjena za investiciona ulaganja, a ne za poticanje proizvodnje.

Bašanović je ukazao na visoke vodoprivredne naknade za ribarstvo u RS koja opterećuju poslovanje firmi iz ove branše.

Što se tiče izvoza u Hrvatsku, kako je kazao, trenutno se iz BiH izvoze prerađevine od ribe i poleđena riba, ali živa riba se još ne može izvoziti u tu zemlju.

U BiH postoji veliki broj neregistriranih ribljih farmi, tako da se ne zna njihov tačan broj, a u ovoj grupaciji je registrirano oko 30 članica.

"O registraciji tih objekata priča se više od deset godina. Ti objekti nemaju građevinske, upotrebne dozvole, veterinarske saglasnoti, nisu pod nadzorom Ureda za veterinarstvo, i to je bila velika prepreka za izvoz žive ribe iz BiH u Hrvatsku i EU", kazao je Bašanović.

Na sastanku je usvojen Poslovnik o radu Grupacije. Obzirom da se predstavnici Ureda za veterinarstvo BiH nisu odazvali pozivu na sastanak, predstavnici Grupacije nisu mogli dobiti adekvatne odgovore na pitanja u svezi zabrane izvoza u Republiku Hrvatsku. Isto tako, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS na ovaj sastanak nisu poslali predstavnike, koji bi mogli odgovoriti na pitanja u svezi poticaja za 2008. i 2009. godinu.

Na sastanku je predloženo da Grupacija objedini sve probleme i zahtjeve, definira ciljeve i upozna javnost o svom radu i izrazito teškoj situaciji, u kojoj se ova Grupacija nalazi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti