Hidroelektrane na Drini kupile novu zgradu na atraktivnoj lokaciji u Višegradu za 830.000 KM

13.03.2009. 09:33 / Izvor: Nezavisne novine
Hidroelektrane na Drini kupile novu zgradu na atraktivnoj lokaciji u Višegradu za 830.000 KM

Stara višegradska Gimnazija, koja se nalazi u neposrednoj blizini mosta Mehmed-paše Sokolovića, biće uskoro srušena jer su tu zgradu kupile za 830.000 KM Hidroelektrane na Drini.

Ugovorom o prodaji koji su potpisali Tomislav Popović, načelnik opštine Višegrad, i Dražen Knežević, direktor preduzeća Hidroelektrane na Drini, stekli su se uslovi za otpočinjanje pripremnih radova za izgradnju buduće upravne zgrade preduzeća.

S obzirom na to da se stara zgrada višegradske Gimnazije nalazi u zoni koja obuhvata krug od 100 metara oko mosta Mehmed-paše Sokolovića, koji je na listi UNESCO-ove kulturne baštine, Komisija za nacionalne spomenike BiH izdala je načelno odobrenje za gradnju nove zgrade, ali uz uslov da svojim izgledom ni u kojem slučaju ne smije ugroziti ćupriju na Drini.

"Uskoro predstoji završni dogovor sa svim nadležnim institucijama, uključujući Komisiju za nacionalne spomenike BiH i Zavod za kulturno-istorijsko nasljeđe RS, vezano za sve potrebne saglasnosti za izgradnju naše upravne zgrade, za koju smo već obezbijedili pet miliona maraka sredstava iz vlastite dobiti", kazao je Knežević.

Nakon toga, dodaje Knežević, uslijediće međunarodni konkurs za najbolje arhitektonsko rješenje. Naveo je da već 19 godina za stručne kadrove koriste neuslovnu baraku u Nezucima.

"Narednih dana predstoji administrativni posao vezan za uklanjanje i privremenih građevinskih objekata sa višegradskog Trga palih boraca, kako bi se omogućio nesmetan rad na budućem gradilištu", izjavio je Popović.

Knežević je naveo da će uskoro početi poslovi rušenja stare višegradske Gimnazije, dok bi gradnja buduće upravne zgrade otpočela krajem ove godine.

Na mjestu zgrade stare Gimnazije prvo je bio Kameni han, zadužbina Mehmed-paše Sokolovića, zatim austrougarska kasarna. Od 1919. godine je veliko zdanje u kome je bila građanska škola, a od 1948. do 1983. godine tu je bila Gimnazija.

Od sredstava dobijenih prodajom lokacije i zgrade stare Gimnazije Srednja škola "Ivo Andrić" planira gradnju fiskulturne sale.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti