UNOSNI UGOVORI

Dobar početak godine: A Media za oglašavanje preduzeća EPRS dobila više od pola miliona KM

30.01.2024. 10:57 / Izvor: Akta.ba
elektroprivreda rs

U prvom mjesecu 2024. godine firma A Media, kćerka firma Alternativne televizije sklopila je unosne ugovore za usluge medijskog oglašavanja.

U prvom mjesecu 2024. godine firma A Media d.o.o. Banja Luka, kćerka firma Alternativne televizije, sklopila je unosne ugovore za usluge medijskog oglašavanja sa Elektroprivredom RS, javlja Akta.ba.

Prema podacima javnih nabavki objavljenih u januaru na portalu Akta.ba, navedena firma dobila je čak sedam ugovora ukupne vrijednosti veće od pola miliona KM, tačnije 594.580,00 bez PDV-a.

Svi ugovori sklopljeni su sa Mješovitim holdingom ERS - MP a.d. Trebinje. 

Tako su ZP Hidroelektrane na Drini a.d. za Usluge medijskog predstavljanja Preduzeća izdvojile čak 250.000,00 KM, a ugovor je dodijeljen upravo firmi A Media. Trajanje okvirnog sporazuma je do januara 2025. godine.

Drugi "veći" ugovor vrijedan 200.000 KM za Usluge medijskog oglašavanja A Media je dobila od MH ERS MP a.d. Trebinje, ZP Elektro Doboj a.d. Doboj. 

Predmet ovog postupka je nabavka usluga medijskog oglašavanja što podrazumjeva usluge snimanja, montiranja i emitovanja priloga sa terena posvećenih informacijama o aktivnostima preduzeća, a trajanje ugovora je od 02.10.2023. - 02.10.2024. godine.

Od preduzeća ZP Elektro Doboj a.d. Doboj sklopljen je još jedan ugovor i to za Nabavka usluga medijskog oglašavanja vrijedan 50.660,00 KM.

Usluge medijskog oglašavanja koristit će i ZP Elektro-Hercegovina a.d. Trebinje koje su za te namjene izdvojile 33.930,00 KM.

Osim Trebinja, Usluge medijskog oglašavanja koristit će i ZP Hidroelektrane na Vrbasu a.d. Mrkonjić Grad. Vrijednost dodijeljenog ugovora je 24.900,00 KM.

ZP Elektrokrajina a.d. Banja Luka, također u sastavu Mješovitog holdinga ERS - MP a.d. Trebinje za Reklama i propaganda izdvojile su 8.000,00 KM, dok su za Medijsko praćenje poslovnih aktivnosti Preduzeća putem TV stanica sa A Media sklopile ugovor vrijedan 27.090,00 KM KM.

UGOVORI OD 2022.

A Media je kćerka firma Alternativne televizije iz Banjaluke, te je i registrovana 2020. godine na istoj adresi, Ulica Gundulićeva 33/4. Ipak, firma je tek 2022. godine počela sklapati ugovore sa javnim preduzećima i institucijama i to nekoliko mjeseci nakon što je Alternativna televizija dospjela na crnu listu Sjedinjenih američkih država, zbog povezanosti sa Miloradom Dodikom. U odluci o sankcijama, Ministarstvo finansija SAD-a je Alternativnu televiziju nazvala Dodikovom ličnom medijskom kućom.

Inače, Alternativna televizija je u vlasništvu Infinity Media d.o.o. Banja Luka, koja je opet u vlasništvu Infinity International Group, odnosno Đorđa Đurića.

Kao jedan od prethodnih vlasnika je i PROINTER ITSS d.o.o. Banja Luka.

U posljednje dvije godine najveći broj tendera dobili su od Elektroprivrede RS i zavisnih preduzeća, ali i od drugih javnih preduzeća, Puteva RS ( 85.400,00 KM I 99.918,00 KM), Autoputeva RS (60.000,00 KM), te gradskih uprava Trebinja, Dervente, Prijedora, Doboja, Zvornika.

ZAŠTO SE REKLAMIRA ELEKTROPRIVREDA RS​​

Zašto Elektroprivreda RS i zavisna preduzeća troše novac na reklame i marketing, tema je brojnih medija godinama unazad.

U Transparency international BiH već odavno ukazuju na apsurd da su upravo javna preduzeća, koja imaju monopolski položaj na tržištu, istovremeno i najveći oglašivači.

A upravo tim preduzećima, koja nemaju potrebu za oglašavanjem ali imaju milionske budžete za tu namjenu, rukovode predstavnici stranaka na vlasti, iako je to, zvanično, zakonom zabranjeno.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti