Intezivirati aktivnosti prerade drveta

02.09.2018. 10:58 / Izvor: SRNA
Intezivirati aktivnosti prerade drveta

Treba intezivirati aktivnosti prerade drveta u okviru dva drvoprerađivačka kapaciteta u opštini Kupres.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je na jučerašnjem sastanku sa rukovodstvom opštine Kupres da treba intezivirati aktivnosti prerade drveta u okviru dva drvoprerađivačka kapaciteta u ovoj opštini, o čemu će u narednih desetak dana biti razgovora sa vlasnicima tih preduzeća.

"U narednih desetak dana ćemo obaviti razgovor sa vlasnicima ta dva kapaciteta kako bi se povećao procenat finalizacije onih dvrnih sortimenata koji su kvalitetni i od kojih bi se mogao dobiti dobar finalni proizvod za tržište", rekao je Mirjanić nakon sastanka. 

Mirjanić je naglasio da bi se na ovaj način omogućilo zapošljavanje novih radnika sa područja te opštine, čime bi se riješilo pitanje nezaposlenosti mladih, koji onda ne bi napuštali ovu opštinu. 

"Dogovorili smo šta ćemo preduzeti da bi se povećao broj registrovanih poljoprivrednika i da bi se u njihovu proizvodnju uvela i nova tehnologija, pogotovo u proizvodnju mlijeka i krtolastog bilja, ječma. Za desetak dana biće urađen plan, te obavljena edukacija poljoprivrednih proizvođača", naveo je Mirjanić. 

On kaže da su razgovarali i o problemu nedostatka vode i obezbjeđivanju novih nalazišta za vodu, koja je na ovom području limitirajući faktor za stanovništvo i za napajanje stoke, ali i za druge namjene. 

"Također za desetak dana ćemo sagledati mogućnost obezbjeđivanja dodatnih izvora sredstava za bušenje bunara koji bi dao odgovor da li je ovdje moguće iz podzemlja, odnosno bunara, obezbijediti dovoljne količine vode za oko 130 domaćinstava", rekao je Mirjanić. 

On je naglasio da bi obezbjeđivanje potrebne količine vode bilo od velikog značaja za ostanak ljudi na ovom području.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti