Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Jednokratno pet hiljada KM za porušene kuće

29.05.2014. 08:18 / Izvor: Nezavisne novine

Vlada Republike Srpske pripremila je Prijedlog zakona o Fondu solidarnosti koji će uputiti u skupštinsku proceduru, najavio je jučer predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Ovim zakonom, između ostalog, biće omogućena isplata jednokratne pomoći od pet hiljada KM svim domaćinstvima, čiji su stambeni objekti stradali u poplavama, javlja RTRS.

To podrazumijeva isključivo stambene objekte za stanovanje. Biće isključene vikendice i svi ostali pomoćni objekti. Svako domaćinstvo čiji je stambeni objekat stradao, dobiće jednokratnu novčanu pomoć od pet  hiljada maraka.

Zakonom će biti predviđene i rigorozne kazne za davanje netačnih podataka. Za zloupotrebe biće kažnjeni i vlasnici stambenih objekata i članovi popisne komisije.

Imajući u vidu potrebu brzog reagovanja, neće se čekati obezbjeđivanje sredstava Fonda. Vlada će emitovati vaučer koji će biti doznačen svim porodicama čiji su stambeni objekti stradali u poplavama. Tim vaučerom građani će moći da kupe ono što im je neophodno , a RepublikaSrpska će od trgovaca da otkupi te vaučere u zakonom predviđenom roku.

Dodik je ukazao da treba usvojiti zakon o tom fondu i završiti popis domaćinstava čiji su stambeni objekti ugroženi da bi mogli dobiti novac.

"Pozivam sve da obave ovaj posao korektno, bez špekulacija. Republika je spremna na ovaj način da pomogne ljudima", rekao je Dodik za RTRS.

On je istakao da neće biti riječ o malom iznosu, ali je dodao da to "neće biti sutra".

"Računamo da ćemo već u narednoj sedmici uputiti taj zakon Narodnoj skupštini i nakon usvajanja u skupštinskoj proceduri ostvaruju se zakonske osnove da se to učini", rekao je Dodik i dodao da je objektivno to očekivati u drugoj polovini juna.

Dodik je rekao da Vlada namjerava da radi posebne sanacione programe za poljoprivredu, za infrastrukturu, za pomoć privredi i u javnom sektoru za oporavak javnih institucija širom Republike Srpske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti