Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

JU Dom zdravlja KS ispituje prekomjerno propisivanje recepata

26.03.2014. 09:31 / Izvor: Oslobođenje

Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo, nakon tvrdnji Kenana Crnkića, direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, formirala je Komisiju čiji je zadatak utvrđivanje elemenata eventualnog prekomjernog propisivanja recepata.

Radi se o tri doktora koja su, prema navodima direktora Crnkića, za jedan dan propisali oko 2.000 recepata.

Okončanje postupka

Ovo je za Oslobođenje potvrdio Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja, i dodao da je Komisija formirana 7. marta.

„Dakle, od prvog dana su poduzeti konkretni koraci, Komisija radi kontinuirano i u njenom sastavu se nalaze eminentni stručnjaci. Po završetku rada, Komisija će donijeti zaključke o kojima će javnost biti blagovremeno informirana. Prozvani doktori rade svoj posao, ali bez propisivanja recepata, jer im je Zavod zdravstvenog osiguranja KS-a oduzeo šifru. Vjerujemo da će stanje biti normalizirano po okončanju postupka“, rekao je Šarkić.  

Da podsjetimo, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja su istakli da je doktorica inicijala F. Z. S, zaposlena u Domu zdravlja Vogošća, za jedan dan, 16. januara, propisala 751 recept i pregledala 244 pacijenta. O. K. S. zaposlena u Domu zdravlja Novi Grad izdala je 749 recepata i pregledala 212 pacijenata, a K. R. zaposlena u Domu zdravlja Centar propisala je 650 recepata i pregledala 205 pacijenata.

Greška sistema

Eldan Lokmić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo u ostavci, kazao je da je Zavod zdravstvenog osiguranja KS-a odgovoran za dio prevelikog ili premalog propisivanja recepata.

„Činjenica je da su iznijeti podaci o prekomjernom izdavanju recepata, a da li je to urađeno u dobroj ili nekoj drugoj namjeri, to je druga stvar. Imamo informaciju po kojoj su doktori propisali recepte u najboljoj namjeri da ne bi propali recepti, a razlika između recepata se pravi upravo da se napravi presjek pisanja, a ne da nešto ne propadne. Sada su svi postali osjetljivi kada je propisivanje recepata u pitanju, a kada se kompletno zdravstvo prozove da je korumpirano, niko ne reaguje. Možda je u pitanju greška sistema, ne mora to biti krivica samo doktora, ali kada se pokaže netransparentno trošenje nečega za šta nema pokrića, onda je to veliki problem. Činjenica je da se to desilo, a šta je razlog, to će utvrditi unutrašnja komisija koja je formirana unutar JU Dom zdravlja“, istakao je ministar Lokmić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti