Konsolidacija poljoprivrednog dobra Semberija

17.02.2014. 08:55 / Izvor: SRNA
Konsolidacija poljoprivrednog dobra Semberija

Poljoprivredno dobro "Semberija" ide ka redefinisanju svoje uloge kao proizvodnog objekta koji je značajan sa stanovišta interesa poljoprivrede Srpske.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je da je resorno ministarstvo preduzelo mjere na finansijskoj konsolidaciji Poljoprivrednog dobra "Semberija" iz Bijeljine i da radi na mjerama za uspješno poslovanje i izbor one strukture i obima proizvodnje koji će biti ekonomski isplativ.

"Na taj način ovo gazdinstvo se dovodi u poziciju bržeg ekonomskog razvoja. Privredno dobro `Semberija` mora biti vraćeno na nivo bisera agrarne politike Republike Srpske", rekao je Mirjanić novinarima u Bijeljini.

On je naveo da Poljoprivredno dobro "Semberija" ide ka redefinisanju svoje uloge kao proizvodnog objekta koji je značajan sa stanovišta interesa poljoprivrede Srpske.

Ministarstvo smatra, kaže Mirjanić, da prehrambena industrija mora više biti stavljena u funkciju razvoja primarne proizvodnje i u tome ima podršku poljoprivrednika i gradonačelnika Bijeljine.

"Već godinama je narušen taj odnos - niti dobro prolaze prerađivački kapaciteti, niti primarni poljoprivredni proizvođači. Mora prestati sa tom praksom", rekao je Mirjanić.

On je istakao da Prehrambena industrija "Sava" iz Bijeljine mora imati dobro razvijenu sirovinsku službu, koja će sa poljoprivrednim proizvođačima uzgajati prizvod i isporučivati ga na tržište.

"Sve ovo važi i za druge prerađivačke kapacitete", rekao je Mirjanić.

On je dodao da Ministarstvo daje mogućnosti finansiranja prerađivačke industrije da ugovara proizvodnju, te stimuliše primarne proizvođače za isporučene količine domaćim prerađivačima.

Govoreći o bijeljinskoj Fabrici šećera, Mirjanić je rekao da ova fabrika, kada bude dovedena na nivo da normalno radi, može dati 10 odsto društvenog proizvoda koji sada obezbjeđuje poljoprivreda.

"Kad budemo znali šta tačno stoji u presudi u vezi sa ovom fabrikom i kada sud zvanično dostavi presudu, što uskoro očekujemo, odmah će biti aktiviran cio sistem kako smo prethodno utvrdili, a sve sa ciljem da se ovaj kapacitet postavi u proizvodnom smislu tako da stvara dohodak", rekao je Mirjanić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da postoje dva projekta - zaštita od poplava na rijeci Drini i popravka nasipa u Topolovcu, što će biti rađeno ove godine u sinergiji Vlade Srpske i grada.

On je naveo da se ovih dana očekuje odluka o izgradnji nasipa na rijeci Drini dužine 34 kilometara i vrijednosti oko 20 miliona KM.

"Ovo bi trebalo da bude projekat koji bi za četiri-pet godina omogućio zaštitu od polava, ali i da kanalom Dašnica dopremamo vodu do područja koje treba da navodnjavamo", rekao je Mićić.

On je naveo da je cilj da se navodnjava 28.000 hektara zemljišta.

Nakon sastanka sa Mićićem, Mirjanić je razgovarao sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika, zaduga i poljoprivrednih preduzeće iz Semberije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti