Lideri Zapadnog Balkana u Sarajevu danas o ekonomiji i razvoju

08.05.2019. 12:09 / Izvor: Fena
Lideri Zapadnog Balkana u Sarajevu danas o ekonomiji i razvoju

Na sastanku lidera Zapadnog Balkana bit će poslana poruka investitorima širom svijeta da je ovaj region stabilan i pogodan za investiranje.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, na panelu u okviru godišnjeg foruma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), čiji su učesnici bili predsjednici ili premijeri regionalnih zemalja, kazala je da će izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd značiti fantastičnu priliku za kretanje ljudi jer treba težiti „slobodnim putovanjima i radu u svih šest ekonomija zapadnog Balkana“.

Po njenom mišljenju, kad politika postane 'teška', pametno je pustiti prvo poslovne ljude da pričaju, a forum EBRD-a je fantastična prilika za dijalog i vizije poslovne zajednice.

"Ovi sastanci su prilika da se razgovara sa partnerima kao što je Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ ili Svetska banka, a najbolji način da tu percepciju promenimo je da vidimo kako možemo da iskoristimo sve naše potencijale", rekla je Brnabićeva novinarima u Sarajevu.

Dodala je da zemlje zapadnog Balkana moraju više da rade na boljoj povezanost regiona, ali i na političkoj i ekonomskoj stabilnosti.

Premijer Albanije Edi Rama kazao je da treba djelovati regionalno.

"Treba nam slobodna trgovina na jedinstvenom tržištu. Ali napori nas uče da je to lakše reći nego učiniti. Ne treba čekati da postanemo dio Evropske unije da bismo stvorili vlastiti 'šengenski prostor u regionu'", kazao je između ostalog albanski premijer.

Poručio je da ovaj region prolazi interesantna vremena u kojima su brojni izazovi, ali tu su istovremeno i brojne mogućnosti za razvoj koje se trebaju iskoristiti.

Pojasnio je da su svi učesnici ovoj važnog susreta svjesni stvari koje je potrebno uraditi kako bi se unaprijedila regionalna saradnja posebno u kontekstu uspostavljanja jedinstvenog tržišta i slobodne trgovine, ali to je mnogo lakše konstatirati nego uraditi, smatra Rama.

 

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev naglasio je važnost razgovora o privredi, posebno nakon rješavanja 'teških pitanja u regionu'.

"Moramo raditi i više, mora se iskoristiti kapacitet koji ranije nije korišćen na zapadnom Balkanu. U tome nam može pomoći EBRD", riječi su Zorana Zaeva.

Godišnji forum Evropske banke za obnovu i razvoj okupio je više hiljada učesnika u Sarajevu, među njima regionalne lidere. Osim šefova vlada regionalnih zemalja, učesnik je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Smatra da bez stabilnosti nema ni ekonomskog ni demokratskog razvoja.

"Kada pogledamo sva iskustva iz regiona, potpuno je jasno da za zapadni Balkan vrijedi sljedeća dijagnoza: stabilnost jednako integracija", kazao je Đukanović.

Dolazak je u posljednji tren otkazao kosovski predsjednik Hashim Thaci, a BiH na ovom sastanku predstavlja predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Samit je upriličen kao dio Godišnjeg sastanka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) što je bila prilika da lideri šest zemalja razgovaraju o mogućnostima i potencijalima za razvoj, ali i pošalju poruku investitorima koji su došli u Sarajevo da je ovaj region sigurno mjesto za investiranje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti