USAGLAŠEN TEKST

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

16.04.2024. 12:48 / Izvor: Radio Slobodna Evropa
EU

Veleposlanici članica Europske unije (EU) usvojili su jednoglasno dopune i izmjene u poglavlju 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

Veleposlanici članica Europske unije (EU) usvojili su jednoglasno dopune i izmjene u poglavlju 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, koje se odnose na obveze za te zemlje koje proizlaze iz sporazuma koji su s Kosovom postignuti prošle godine u Bruxellesu i Ohridu.

U usuglašenom tekstu se između ostalog navodi da će unapređenje pregovora Srbije o pristupanju u EU biti vođeno napretkom Srbije u pripremama za pristupanje, "što će se posebno mjeriti u odnosu na kontinuirano angažiranje Srbije na vidljivom i održivom poboljšanju odnosa s Kosovom, kao i drugim zahtjevima sadržanim u točki 23 pregovaračkog okvira".

U tekstu u koji je Radio Slobodna Europa imao uvid također se ističe da Srbija treba u potpunosti provesti svoje obveze koje proizlaze iz Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, prema njegovom Aneksu za implementaciju, dogovorenom 18. ožujka 2023 godine.

"Sve rasprave u vezi s provedbom Sporazuma odvijat će se u okviru dijaloga uz podršku EU", stoji u usuglašenom tekstu izmjena poglavlja 35 u pregovaračkom okviru između Bruxellesa i Beograda.

Nakon odobrenja veleposlanika EU, Srbija će biti pismeno obavještena o izmjenama i dopunama pregovaračkog okvira.

Usvajanjem ove pozicije, obveze Srbije iz Briselskog i Ohridskog sporazuma postaju sastavni dio pristupnog procesa Srbije u EU.

Pregovarački okvir EU je osnovni dokument na kojem se odvija proces pregovora o članstvu sa zemljom kandidatkinjom. Poglavlje 35 u pregovorima o članstvu Srbije, obuhvaća i odnose s Kosovom.

EU je uvijek najavljivala da će obveze Srbije i Kosova iz dogovora koji su postignuti u dijalogu biti sastavni dio europskog puta za svaku zemlju. No kako Kosovo nema status kandidata, obveze iz dijaloga će biti obuhvaćene u posebnoj grupi za normalizaciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU