Mala i srednja preduzeća u BiH zaslužuju više pažnje

07.05.2019. 17:06 / Izvor: Akta.ba
Mala i srednja preduzeća u BiH zaslužuju više pažnje

Mala i srednja preduzeća su područje kojem se posvećuje nedovoljno pažnje u Bosni i Hercegovini iako može biti značajan faktor ekonomskog rasta

Mala i srednja preduzeća su područje kojem se posvećuje nedovoljno pažnje u Bosni i Hercegovini iako može biti značajan faktor ekonomskog rasta, poručio je danas Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u BiH na Forumu o malim i srednjim preduzećima u okviru godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD.

"Svjesni smo činjenice da su mala i srednja preduzeća posebno važna za sve ekonomije svijeta, posebno za one koje teže pristupanju Evropskoj uniji. Zahvaljujući njihovom vlasništvu, preduzetničkom duhu, fleksibilnosti, prilagodljivosti, mala i i srednja preduzeća doprinose održivom rastu i stvaranju novih radnih mjesta", naglasio je Šarović.

Istakao je da od ukupnog broja zaposlenih, mala i srednja preduzeća čine više od 90 posto poslovnih kompanija u BiH i zapošljavaju oko 64 posto.

Šarović podsjeća da je u izvještaju iz 2016. godine registrovan napredak u ovoj blasti, ali predstoji zahtjevan trogodišnji period u kojem će Bosni i Hercegovini pomagati i dalje EBRD, kao i Evropska komisija.

Naglašava da je u Bosni i Hercegovini neujednačen pravni okvir za poslovanje tih preduzeća i naglašava da stanje treba popraviti, kao i posebno raditi na umanjivanju adiministrativnih teškoća za njihovo poslovanje.

"U Bosni i Hercegovini, gdje je fokus na velikim kompanijama i javnim preduzećima, treba posvetiti više pažnje malim i srednjim preduzećima radi unapređenja njihovog poslovanja,zaključuje ministar vanjsjke trgovine i ekononomskih odnosa BiH.

Kao zemlja koja teži pristupanju EU, neophodno je da ostvarujemo dalji progres u preuzimanju Evropske legislative i standarda za MSP kao najboljih evropskih praksi.

Inače, forum čiji je domaćin bio EBRD i koordiniran od strane Evropske komisije i Evropskog investicionog fonda (EIF), okupio je ključne aktere iz privatnog i javnog sektora, privrednih komora, međunarodnih finansijskih institucija i poduzetnika kako bi razgovarali o izazovima i mogućnostima za MSP na Zapadnom Balkanu da rastu i razvijaju se.

U nastavku foruma koji je bio fokusiran na diskusiju, govorilo se o rezultatima Indeksa politike MSP 2019.

Vodič za provjeravanje politika

Katarina Mathernová, zamjenica generalnog direktora za susjedstvo i proširenje Evropske komisije je rekla da indeks politike MSP daje vrijedne preporuke kreatorima politike u regionu. 

"MSP su centar vanjske politike EU jer su oni okosnica ne samo ekonomija EU, nego i naših partnera. Da bi se proširili i povećali, potrebno im je konkretno savjetovanje o pristupu međunarodnim finansijama i tržištima", poručila je ona. Naglašava da su mala i srednja preduzeća važna za ekonomiju jer čine 60 posto njene vrijednosti. 

"I sama EU treba mnogo toga da unaprijedi da bi ova oblast dobila pravo mjesto", Mathernova

Dodala je da voli solidne analize na osnovu kojih se mogu donositi politike koje su neophodne, ali žele ići korak dalje.

"Moramo osigurati da MSP sektor ima infrastrukturu koja će im osigurati da se šire i rastu. Jedan od elemenata analize koji je vrlo bitan, je sagledavanje regulatornog okvira i ograničenja s kojima se mala i srednja suočavaju", istakla je Mathernová, poručujući da je to svima domaća zadaća.

"Osim rješavanja administrativnih barijera postoji potreba da im se pomogne pri izvozu i izlasku na globalna tržišta. Analizu trebamo povezati sa praktičnom podrškom", naglasila je ona. 

Spomenula je i dvije inicijative koje će biti vrlo praktične za ovaj sektor. Jedan od njih je EDIF, te finansijska podrška za Balkan koja će nakon usklađivanja odluke o investiranju omogućiti otvaranje prostora za dijalog o politikama.  

Podrška MSP je nešto što smatramo jako važnim na Balkanu jedna je od poruka koju sam htjela danas prenijeti. Druga je da smo u fazi testiranja sa garancijama za Zapadni Balkan koja će biti vrijedna 50 miliona eura i to je dio programiranja za drugi ciklus, nakon 2020, kada ćemo se u finansiranju privatnog sektora fokusirati na garancije. Sretni smo što smo mogli pružiti podršku Indeksu politika za MSP za Zapadni Balkan koja će predstavljati dobar vodič za provjeravanje politika", naglasila je ona.

Pierre Heilbronn, potpredsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj, poručio je da ovaj regiona ima veliki potencijal, kojem treba da rješenjima, instrumentima, iskustvom potaknemo rast i razvoj Zapadnog Balkana.

Podići razvoj MSP na viši nivo

"Promocija ovog Indeksa jeste zajednička misija koja treba podići razvoj MSP na viši nivo za šta je potrebno iskustvo, vještine i zajednički rad. Često govorimo o saradnji sa institucijama i ona se mora u praksi provesti. Uz veliku podršku EBRD-a proteklih godina smo radili na ovom Indesku koji je važan jer nam je potrebna dobra analiza na osnovu koje ćemo formirati svoje politike", poručio je Heilbronn.

Andreas Shall, direktor OECD-a je u javljanju putem video linka također izrazio zadovoljstvo zbog promoviranja Indeksa politika MSP za Zapadni Balkan na kojoj je radilo više od 600 službenika 

"Dijelimo zajedničko ubjeđenje da je politika za MSP jedna od ključnih sastojaka za otvaranje novih radnih mjesta", poručio je on, dodajući da će zajedno sa partnerima jačati osnovu za politiku MSP.

"Došli smo daleko, ali još uvijek se ima puno toga uraditi na promociji MSP i tim putem ćemo nastaviti. Ostajemo sa vama na putu kreiranja boljih politika za MSP kako bi se otvorio bolji život za sve", kazao je Shall.

Posljedni govornik bio je Cesare Onestini, direktor Evropske fondacije za obuku osvrnuo se na sagledavanje ljudskog kapitala, kako promoviramo sticanje vještina je suštinski važno pitanje posebno za MSP.

"Veliki je izazov za MSP kako sačuvati i kako se razvijati u pravcu za sticanjem novih vještina", istakao je Onestini. Navodi da se u radu Indeksa politika ETF posebno fokusirao na pitanje poduzetništva i kapaciteta za razvijanje poduzetničkih ideja, njihovom poduzimanju i održavanju inicijative u svom razvoju.

"To je nešto što je neophodno u smislu dinamične ekonomije", zaključio je on.

S.B. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti