Međunarodno priznanje za kvalitet: Zlatna zvijezda za HE na Drini

10.11.2008. 12:04 / Izvor: Oslobođenje
Međunarodno priznanje za kvalitet: Zlatna zvijezda za HE na Drini

Višegradskom preduzeću HE na Drini na međunarodnoj konvenciji Međunarodna zlatna zvijezda - nagrada za kvalitet u Ženevi uručeno je priznanje za kvalitet. Ovu prestižnu evropsku nagradu direktoru HE na Drini Draženu Kneževiću uručio je predsjednik ove međunarodne asocijacije Hoze Prieto.

"Nagrada nas obavezuje da i ubuduće radimo kvalitetnije", rekao je Knežević, dodajući da je ovogodišnja hidrološka situacija nepovoljna, što se ipak kompenzuje izuzetno povoljnom izvoznom cijenom električne energije.

"Pored poteškoća i nedostatka vode u akumulaciji, za devet mjeseci ove godine poslovali smo pozitivno, za razliku od istog perioda protekle godine kada smo imali gubitke i pored dobre hidrološke situacije", kazao je Knežević. On je najavio i velike investicije na izgradnji novih hidrocentrala na Drini i njenim pritokama koje će finansirati zajedno sa matičnim Holdingom i Vladom Republike Srpske.

"Nastojimo da što prije krenemo sa realizacijom projekta Gornja Drina, s obzirom na to da su preliminarni izvještaji za studiju pozitivni. Čim Republika Srbija ispuni određene uslove i završi registraciju novog preduzeća, čije će sjedište biti u Foči, otpočeće i pripreme za gradnju buduće hidroelektrane iznad Foče, inače redigovanog projekta Buk Bijela", najavio je Knežević.

Preduzeće Hidroelektrane na Drini privodi kraju obimne pripremne i projektne radove oko gradnje buduće upravne zgrade na mjestu dosadašnje stare zgrade višegradske Gimnazije.

"Morali smo ispoštovati sve zahtjeve Komisije za nacionalne spomenike kulture BiH, ali i čekati procedure oko saglasnosti opštine Višegrad, jer će buduća upravna zgrada biti locirana u neposrednoj blizini mosta Mehmed paše Sokolovića, koji se nalazi na listi svjetske baštine UNESKO-a. Tako nam vrijeme prolazi, a za ovu godinu smo bili planirali 2,5 miliona maraka za ovu investiciju. Nadamo se da će sve procedure biti uskoro završene, kako bi gradnja ove zgrade, koja nam je neophodna, otpočela što prije", istakao je Knežević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti